SLC - 46491213695 5570Ae3732 O
USA hotar EU med nya sanktioner

USA-regeringen hotar EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna uppges vara ett svar på subventioner som EU betalar för att stöda Airbus.

SLC - Avocado5
Trumps gränshot ledde till agrarkaos

USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.

Dränkta spannmålslager blir problem för USA-bönder

Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.

SLC - Lpx 102201
Kina samlar spannmål och förvränger statistiken

Långa torrperioder och extrem hetta präglade sommaren 2018. Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO håller produktionen inte takt med konsumtionen. Men det kan också bero på Kina, som av taktiska skäl samlar stora mängder spannmål i lager.

SLC - Humla
Fullt hus på pollinerarseminarium

Förekomsten av pollinerare i Finland och deras betydelse för den finländska livsmedelsförsörjningen diskuterades på MTK:s, SLC:s och Finlands Biodlares Förbunds gemensamma pollinerarseminarium förra veckan i Helsingfors.

EU-skyddstullar kan höja priset på gödsel

Copa-Cogeca kritiserar EU-kommissionens planer att införa antidumpingtullar på flytande mineralgödsel. Kommissionen vill hjälpa EU:s gödselindustri, men i slutändan kan det bli EU-producenterna som betalar räkningen.

EU bekämpar ojust världshandel

EU-kommissionen har förbättrat unionens skydd mot ojust handel genom två stora reformer. Åtgärderna ska säkerställa möjligheten för EU:s exportörer att konkurrera på lika villkor. Två tredjedelar av åtgärderna gäller import från Kina.

Priserna steg på GDT-auktionen

Noteringarna på mejeriprodukter steg för nionde gången i följd på Fonterras senaste GDT-auktion i Nya Zeeland.

Nya möjligheter för finländska fiskprodukter i Kina

De kinesiska myndigheterna har beviljat exporttillstånd till tre nya finländska anläggningar inom fiskbranschen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - E4024
Importerade ekoprodukter kontrolleras bristfälligt i EU

EU:s kontrollsystem för ekologiska produkter har blivit bättre de senaste åren, men ännu kvarstår flera problem. Kontrollen i medlemsländerna, tillsynen av importerade produkter och spårbarheten uppvisar brister, kritiserar EU:s revisionsrätt.

Samtalen om Mercosur ställer tålamodet på prov

EU och sydamerikanska Mercosur förhandlar sedan tjugo år om ett handelsavtal. Den senaste förhandlingsrundan i Buenos Aires avslutandes utan nämnvärda framsteg.

SLC - 9432909364 8Df022E47C O
Brist på gris i Kina sätter fart på handeln

Skärpta miljöregler, låga priser och en fallande grisproduktion på grund av afrikansk svinpest har satt den kinesiska grisimporten i rullning.