W Trump
President Donald Trump bedriver handelskrig på bred front med kännbara följder för det inhemska jordbruket. FOTO: Whitehouse
Globalt

Handelskriget belastar USA:s jordbruksbalans

Rapporterna om höjda USA-tullar på kinesiska produkter har blivit nästan dagliga. Kina reagerar lika konsekvent med mottullar. En statistik från jordbruksministeriet USDA belägger handelskrigets destruktiva följder för USA:s agrara handelsbalans.

Nyligen kungjorde president Donald Trump igen en gång nya tullar på kinesiska produkter. Tullen ska höjas med 25 procent på varor till ett sammanlagt värde av 200 miljarder dollar. Kineserna var inte sena med motåtgärder.

Kina reagerar med högre tullar på USA-importen till ett värde av 60 miljarder dollar. Tullsatserna varierar mellan 5 och 25 procent och tyngdpunkten läggs på tullar som skadar amerikanska bönder.

De amerikanska producentorganisationerna varnar för graverande följder för det exportberoende USA-jordbruket om politiken fortsätter. Handelsrelationerna riskerar definitivt att förstöras för en lång tid framåt.

Kräver handel i stället för stöd

Trump försöker kompensera inkomstbortfallet med en rad stödpaket till de svårast drabbade exportsektorerna inom landets jordbruk. Men jordbruket skulle helst återgå till fredligare tider. We want trade, not aid, säger producenterna.

Den aggressiva handelspolitiken har redan börjat ge illavarslande utslag i exportbalansen för jordbruksprodukter. Enligt USDA backar intäkterna från jordbruksexporten på ett oroande sätt medan värdet av importen ökar.

I april månad uppvisade USA:s handelsbalans med jordbruksprodukter för första gången på länge ett underskott. Den skärpta situationen resulterade i ett minus på 865 miljoner dollar, eller omkring 765 miljoner euro.

Sedan det nya skatteåret började i oktober 2018 har USA fram till april 2019 fått in exportintäkter på jordbruksprodukter för 81,2 miljarder dollar (71,9 miljarder euro). Det är en minskning med 6,5 procent jämfört med motsvarande period 2017-2018.

Värdet av livsmedelsimporten steg under samma period med 2.6 procent till 77,3 miljarder dollar (68,4 miljarder euro). Överskottet inom jordbrukshandeln krympte med två tredjedelar till 3,9 miljarder dollar (3,5 miljarder euro).

Hotar Kina med nya tullar

Tydligast märks de negativa effekterna av handelskonflikten inom USA:s export av soja. Intäkterna från sojaexporten rasade mellan oktober 2018 och april 2019 med en tredjedel, till 10,6 miljarder dollar (9,4 miljarder euro).

Handelskonflikten med Mexiko har i sin tur reducerat USA:s export av griskött. Efter att Trump sade upp stillahavsavtalet TPP har USA-handeln med länderna inom TPP-området också lidit.

Exportintäkterna för nöt- och griskött från USA sjönk under den senaste halvårsperioden med 3,4 procent och för fågelkött med hela 10 procent. Motsvarande exportintäkter för viner och frukt rasade med 10 procent, enligt USDA.

I samband med det förestående G-20-toppmötet i Japan vill president Trump träffa Kinas premiärminister Xi Jinping för att diskutera handelsfrågor. Om kineserna inte är medgörliga, hotar Trump med nya importtullar till ett värde av 300 miljarder dollar.