EU Globalt

​USA får leverera mer nötkött till EU

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har nu officiellt bilagts efter 30 år. EU har accepterat en kompromiss som går ut på att den tullfria USA-kvoten för hormonfritt nötkött kan höjas till 35.000 ton under en period av sju år.

EU och USA har grälat om kvoten för amerikanskt nötkött sedan 30 år tillbaka. Frågan har bollats av och an i många år via otaliga klagomål i WTO:s skiljepanel. Nu ser det ut som om parterna äntligen skulle få frågan ur världen.

Kommissionen bekräftar att den tullfria USA-kvoten för importerat hormonfritt nötkött till en början ska utgöra 18.500 ton per år. Under de närmaste åren ska kvoten stegvis höjas till 35.000 ton. USA hade ursprungligen krävt 45.000 ton.

WTO-reglerna föreskriver ändå att USA måste dela kvoten med andra länder som exporterar nötkött. För ändamålet fastslår EU därför 10.000 ton som ska delas mellan de övriga köttexportörerna, huvudsakligen Argentina, Uruguay och Australien.

Gammalt groll ska röjas undan

Enligt kommissionen har de tre länderna givit sitt samtycke. Länderna hade inget annat val, eftersom de i annat fall inte hade fått några kvoter alls. Detta skulle också ha gällt USA.

Enligt den internationella handelsrätten binder avtalet parterna för elva år framåt. EU-parlamentet och rådet måste ännu ge sitt samtycke till avtalet.

Den nuvarande hormonfria kvoten för nötkött har anor från 2009. Kvoten inrättades som en kompromiss i kölvattnet efter hormontvisten med USA och Kanada. I gengäld avvecklade USA sina strafftullar på olika importprodukter från EU.

Under senare år har en växande del av importkvoten för hormonfritt kött övergått till Argentina, Brasilien, Uruguay och Australien medan USA har fått svårare att hävda sig i konkurrensen.

USA:s ställning som minoritetsexportör av nötkött i de transatlantiska handelsförbindelserna med EU har länge varit en underliggande orsak till missnöje inom USA:s köttsektor.

Problemet togs upp i slutet av juli 2018 då kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker förhandlade med president Donald Trump om import av mer soja från USA. Därmed lyckades kommissionen åtminstone tillfälligt avvärja ståltullarna.

Tjänster och gentjänster

Enligt avtalet har EU höjt sin import av soja från USA på bekostnad av de andra exportörerna Brasilien och Argentina. Samtidigt försökte kommissionen locka med en tullfri import av transatlantiskt nötkött för att avvärja USA-tullar på europeiska bilar.

USA:s ställning som minoritetsexportör av nötkött i de transatlantiska handelsförbindelserna med EU har länge varit en underliggande orsak till missnöje inom USA:s köttsektor.

Parallellt förhandlar EU också om importkvoter för nötkött i samband med det planerade frihandelsavtalet med Mercosur-gruppen, som omfattar Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay.

I Sydamerika ryktas det om att förhandlingarna skulle stå inför ett genombrott mycket snart. I Bryssel är kommentarerna mer återhållsamma men EU-kommissionen uppges vara angelägen om ett avtal före det förestående i Bryssel.