Livestock Boat
Boskapen exporteras över världshaven med enorma fartyg. Nya Zeeland vill inte riskera sitt rykte som boskapsproducent och överväger ett exportförbud. FOTO: Agric.wa.gov.au
Jordbruk Globalt Marknad

Nya Zeeland kan förbjuda
export av levande nötboskap

Nya Zeelands export av levande boskap till länder med tvivelaktiga djurskyddsstandarder riskerar att skamfila landets goda rykte. Regeringen överväger därför ett partiellt eller totalt förbud mot exporten.

Enligt Nya Zeelands jordbruksminister Damien O'Connor har landet målmedvetet satsat på en djurvälfärd av världsklass. Problemet är att de goda principerna varken kan upprätthållas eller kontrolleras då boskapen har lämnat landet.

Det finns indikationer på att djuren i vissa fall behandlas illa då de når importlandet. Detta är inte acceptabelt, varken för regeringen eller för konsumenterna. Djurvälfärd blir allt viktigare för konsumenterna i Nya Zeeland och flera andra länder.

O'Connor befarar att Nya Zeelands goda rykte som jordbruksland riskerar att svärtas ned av nya skandaler. Regeringen vill därför starta en partiövergripande diskussion om möjligheterna att komma åt problemet.

Dåligt rykte kan ruinera ekonomin

Alla optioner ska granskas. Vår egen ekonomiska välfärd hänger på goda djurskyddsstandarder. Det är tid att undersöka om verksamheten motsvarar de värden som gäller i vårt land, poängterar O'Connor för mediakoncernen Stuff.

Till en början ska föreskrifterna som reglerar transportförhållandena för boskap ses över. Det är möjligt att problemen kan lösas med skärpta standarder. Delvisa eller heltäckande förbud är också tänkbara optioner, säger ministern.

Regeringens utskott för ekonomisk utveckling ska redan i juli titta på ett första utkast till reformen. Frågan ska granskas utifrån allmänhetens förväntningar, internationella handelsavtal och ekonomiska konsekvenser för jordbruket.

Exporten av levande boskap är en viktig inkomstkälla för jordbruket och landsbygden. Årligen exporterar Nya Zeeland boskap för uppskattningsvis 18 miljoner euro. Exporten är livsviktig men branschens goda namn får inte riskeras.

Skandaler förskräcker

Efter en diskussion inom regeringen vill O'Connor starta en bredare debatt om frågan över partigränserna. Det gröna partiets talesman Gareth Hughes anser att landets nuvarande lagstiftning borde ses över för att trygga Nya Zeelands rykte.

EU har förbjudit all export av ledande boskap till länder med sämre djurvälfärd än avsändarlandet. Det är hög tid att Nya Zeeland följer exemplet. Det gröna partiet kommer att trycka på för att få en tydlig förändring till stånd, säger Gareth till Stuff.

Debatten om export av levande boskap har tagit fart efter ett välmenat men katastrofalt projekt, där Australien och Nya Zeeland tillsammans skickade 5.000 kor till Sri Lanka i april 2017. Avsikten var att förbättra mjölkförsörjningen i Sri Lanka.

Omkring tio procent av boskapen dog. Enligt de ansvariga myndigheterna hade djuren kontrollerats noga med avseende på hälsa och skick. Varje djur hade ett hälsocertifikat. Ett problem var att exportländerna inte kunde påverka förhållandena i mottagarlandet.

Nya Zeelands export av levande boskap har minskat kännbart de senaste åren, från drygt 40.000 djur år 2016 till 17.000 djur år 2018. Mestadels är det nötboskap som transporteras till Kina med fartyg.

Den senaste stora exportaktionen med levande får ägde rum 2015, då 45.000 får sändes till Mexiko. Under resan dog 191 får, eller 0,42 procent av lasten. Under transporter av nötboskap till Kina dör i medeltal 0,06 procent av djuren.

Australiens regering drog förra året in exportlicensen för landets största boskapsexportör Emanuel Exports Pty Ltd efter en utredning. Tusentals får hade dött under en transport från Australien till Mellanöstern.