Jordbruk EU Globalt Marknad

EU och Vietnam
avvecklar tullarna

EU:s medlemsländer godkände nyligen ett handels- och ett investeringsavtal med Vietnam. Avtalet ska på söndagen undertecknas i Vietnams huvudstad Hanoi, meddelade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på tisdagen.

De egentliga förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet har slutförts i ett tidigare skede. Då avtalet träder i kraft, kommer i stort sett alla importtullar mellan EU och Vietnam att avlägsnas.

Enligt Malmström är Vietnam EU:s näststörsta handelspartner efter Singapore i det sydostasiatiska frihandelsområden ASEAN. Hon betecknar Vietnam som en lovande och dynamisk marknad med mer än 95 miljoner konsumenter.

Redan i dag exporterar EU maskiner, transportutrustning, kemikalier och jordbruksprodukter till Vietnam. I gengäld importerar EU utrustning för telekommunikation, kläder och livsmedel från Vietnam.

Vardera parten väntar sig stor nytta av det nya avtalet, som förutsätter att 99 procent av alla importtullar ska avvecklas de närmaste åren. Största delen av tullarna försvinner genast då avtalet träder i kraft.

Hela 65 procent av EU-exporten till Vietnam blir genast tullfri och på motsvarande sätt befrias 71 procent av alla vietnamesiska varor från tull då de importeras till EU. De återstående tullarna ska fasas ut under en sjuårsperiod.

Avtalet innehåller också bestämmelser om immateriella rättigheter och investeringsskydd. EU-parlamentet ska formellt ännu godkänna avtalet. Investeringsavtalet förutsätter dessutom att samtliga medlemsländer ger sitt samtycke.

Förhandlingarna mellan EU och Vietnam inleddes 2012 och avslutades i slutet av 2015. Processen försenades på grund av oklarheter om ansvarsfördelningen i EU i samband med beslutsprocessen om frihandelsavtalet med Singapore.

Avtalet med Singapore kunde slutföras under fjolåret. I februari detta år trädde också EU:s frihandelsavtal med Japan i kraft. Därmed bildar EU och Japan tillsammans världens största frihandelsområde.