Jordbruk EU Globalt

EU stärker samarbetet om jordbruk med Afrika

EU och Afrikanska Unionen (AU) har enats om ett partnerskap för samarbete inom jordbruk och livsmedelsproduktion. Avtalet ska stöda gemensam forskning kring bland annat matsäkerhet, klimatåtgärder, hållbara resurser och rättvis handel.

Avtalet undertecknades förra veckan i Rom under den tredje ministerkonferensen om jordbruk mellan EU och AU. Därmed institutionaliseras samarbetet och den gemensamma dialogen, som omfattar ett stort antal områden.

Den afrikanska unionen AU omfattar 55 länder i hela Afrika. Målet är skapa uthålliga lösningar för att bekämpa hunger och halvera fattigdomen. Jordbruket och landsbygden är den viktigaste basen för 70 procent av den afrikanska befolkningen.

Följaktligen är jordbruket ett prioriterat område för samarbetet med EU. EU och AU vill underlätta ansvarsfulla investeringar i Afrika. Detta ska bidra till en tryggare livsmedelsförsörjning och samtidigt stimulera sysselsättningen i både Afrika och Europa.

Samarbetet ska främja en uthållig klimatpolitik, nya arbetsplatser inom livsmedelsproduktionen, forskning och ett internationellt samarbete mellan jordbrukets organisationer i Europa och Afrika.

Programmet ska dessutom främja jordbrukets integration i värdekedjor. Producentorganisationernas inflytande ska också stärkas genom ett effektivare samarbete mellan producenterna i EU och Afrika.

Ett prioriterat område är forskningsprojekt inom smart teknologi. Ett stödprogram syftar till att förnya de afrikanska livsmedelssystemen. Samarbetet omfattar också en plattform för tropiskt jordbruk.

EU kommer dessutom att bistå med kunskap och erfarenheter för att skapa ett afrikanskt system för geografiska ursprungsbeteckningar. För ändamålet planeras en databas och en egen webbplattform.

EU-delegationen leddes av agrarkommissionär Phil Hogan, som betonade avtalets betydelse för klimatskyddet, en uthållig hantering av resurser, fler arbetsplatser på landsbygden och tryggandet av en rättvis handel.

Hogans afrikanska kollega, AU:s agrarkommissionär Josefa Sacko, betonade chansen till samarbete mellan EU och AU inom bioteknik, sanitära och fytosanitära standarder, det digitala området och klimatskyddet.