Merkel Bundesregierung
Tysklands förbundskansler Angela Merkel driver personligen på ett handelsavtal mellan EU och Mercosur. FOTO: Bundesregierung/Schacht
Jordbruk EU Globalt Marknad

Mercosuravtalet kan avgöras
mycket snart

EU-förhandlingarna om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur står sannolikt nära ett avgörande. De sydamerikanska länderna är hoppfulla medan EU-leden är splittrade. Jordbruksproducenterna varnar för ett avtal.

EU-länderna har bildat två läger. Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att tidpunkten är lämplig att sluta ett avtal och skyndar på förhandlingarna. Enligt uppgift har Merkel stöd av sex andra EU-regeringschefer.

De uppges vara Sveriges statsminister Stefan Löfven, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Nederländernas regeringschef Mark Rutte och därtill Tjeckiens, Lettlands och Portugals regeringschefer.

Merkel och hennes bundsförvanter hänvisar till stora fördelar för EU om frihandelsavtalet med Mercosur blir verklighet. Det skulle underlätta exporten av bilar, bildelar, maskinutrustning och kemikalier till de sydamerikanska länderna.

Enligt tyska Der Spiegel kan Merkels utspel möjligen tolkas som en signal till USA:s Donald Trump och hans häftiga angrepp mot frihandeln. Hon vill möjligen också passa på tillfället så länge Argentinas liberala president Mauricio Macri sitter kvar vid makten.

Frankrike torpederar

Frankrikes president Emmanuel Macron är missnöjd med konceptet och har fått stöd av bland annat Polen, Irland och Belgien. Länderna kräver ett bättre skydd för EU-sektorerna för nötkött, etanol, socker och fågelkött.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström anser att den tiden är inne för snabba ryck medan hennes kollega, agrarkommissionär Phil Hogan, har tagit en återhållsam linje. Enligt Hogan finns det fortfarande alltför många öppna frågor i konceptet.

Bland dem återfinns bland annat bestämmelserna om ursprungsbeteckningar och kvalitetsstandarder för jordbruksprodukter. Men Hogan medger också att sannolikheten för en överenskommelse har ökat.

Hogan har hittills lovat att hålla EU:s importkvot för nötkött under 100.000 ton per år. För fågelkött har 90.000 ton nämnts, medan importkvoten för socker inte borde få överskrida 120.000 ton.

Protester i Bryssel

Irländska nötproducenter demonstrerade på måndagen mot avtalet i Bryssel. Ordföranden för producentorganisationen Irish Farmers´ Association (IFA) Joe Healy beklagade att kommissionen talar med kluvna tungor,

Enligt Healy kommer IFA bestämt att avvisa en ”djävulsk pakt” med Brasiliens president Jair Bolsonaro. EU-avtalet får inte bli ett fribrev för Bolsonaro att förstöra miljön och klimatet.

På samma linje går också Copa-chefen Joachim Rukwied. Han påminner om att Bolsonaro sedan januari detta år har tillåtit 150 nya bekämpningsmedel. Hur ska EU-bönderna kunna konkurrera på sådana villkor, frågar sig Rukwied.

I EU-parlamentet har politiker uppmanat EU:s förhandlare att respektera de europeiska producenternas intresse, uppger irländska Agriland. I annat fall är parlamentet redo att stoppa förhandlingarna, säger irländaren Sean Kelly som sitter i handelsutskottet.

EU-producenterna har nu också fått draghjälp av 340 miljö- och människorättsorganisationer från 45 länder. I ett öppet brev till EU-kommissionen kräver organisationerna ett omedelbart stopp för samtalen med Bolsonaro.