USA anser att EU betalar olagliga statsstöd till Airbus och hotar med handelssanktioner. Nu slår EU tillbaka med samma mynt. Om det är nödvändigt, kan EU försvåra importen av jordbruksprodukter och traktorer från USA.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Arabiska investerare har köpt en 200.000 hektar stor farm i västra Australien. Den statliga myndigheten för utlandsinvesteringar gav senaste vecka grönt ljus för transaktionen.

Stora utbrott av afrikansk svinpest i Kina har höjt landets importpriser rejält under de senaste veckorna, vilket gynnar finländska exportörer som Atria och HKScan.

Varje morgon klockan 07.00 plingar mobilen till. Det är fårfarmarens kompis Bill som har sänt ett sms med en uppdatering om gårdens möjliga risker just denna dag.
Den tyska kemikoncernen Bayer har lagt ut alla sina studier som har ingått i tillståndsprocessen för glyfosat på sina hemsidor. Därmed svarar koncernen på den massiva kritiken i offentligheten.

FAO:s matprisindex förblev praktiskt taget oförändrat under mars månad. En stark prisökning inom mjölkprodukter kompenserade fallande priser på spannmål, socker och växtoljor.

USA-regeringen hotar EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna uppges vara ett svar på subventioner som EU betalar för att stöda Airbus.

USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.
Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.

Långa torrperioder och extrem hetta präglade sommaren 2018. Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO håller produktionen inte takt med konsumtionen. Men det kan också bero på Kina, som av taktiska skäl samlar stora mängder spannmål i lager.

Förekomsten av pollinerare i Finland och deras betydelse för den finländska livsmedelsförsörjningen diskuterades på MTK:s, SLC:s och Finlands Biodlares Förbunds gemensamma pollinerarseminarium förra veckan i Helsingfors.
Copa-Cogeca kritiserar EU-kommissionens planer att införa antidumpingtullar på flytande mineralgödsel. Kommissionen vill hjälpa EU:s gödselindustri, men i slutändan kan det bli EU-producenterna som betalar räkningen.