Brasilien planerar införa slankare köttkontroll

Brasiliens regering överväger att låta landets skandaltyngda köttindustri sköta köttkontrollen på egen hand. Det föreslår landets nya jordbruksminister Tereza Cristina Diaz.

SLC - Hog Farmer Producer
USA-farmare går heta mot missriktat stödpaket

USA-regeringens tolv miljarder dollar starka stödpaket för amerikanska bönder har väckt protester inom producentorganisationerna. Det har bland annat visat sig att stödpengar har landat hos ett brasilianskt köttföretag med tvivelaktigt rykte. USA:s stängda jordbruksadministration pga ”shutdown” förvärrar ytterligare de amerikanska farmarnas ekonomiska situation.

SLC - Lpx 107113
Ryssland avvisar EU-krav på skadestånd för griskrisen

EU-kommissionens kräver skadestånd på årligen 1,39 miljarder euro av Ryssland för de ekonomiska förlusterna av det ryska importförbudet mot gris från EU. Ryssland har vägrat att betala, fastän handelsorganisationen WTO ger EU rätt.

Också Australien skärper kontrollen av ASF

Australiens jordbruksministerium har beordrat skärpta kontroller vid gränserna på grund av den ökade risken att få in afrikansk svinpest (ASF) i landet. ASF har nu också nått Mongoliet.

SLC - Foodfrom Finland1
Livsmedelsexporten ska öka

Den finländska matexporten ska öka. Esa Wrang som leder matprogrammet Food from Finland medger att det kommer att vara tufft, men kritiserar också livsmedelsindustrin och primärnäringen.

SLC - Euromjolkf3
Mjölkproduktionen kommer att öka – men priserna stiger inte nämnvärt

Mjölkproduktionen kommer att öka betydligt i framtiden, men trots att befolkningsökningen ger 1,2 miljarder fler konsumenter fram till 2030 kommer prisfluktuationerna inte att försvinna. Det konstaterades på ett mjölkseminarium på EuroTier i Hannover.

SLC - Eurokjellman1
Ab Tomas Kjellman satsade på EuroTier

Tusentals företag från hela världen deltog i EuroTier i Hannover i november. Så också Ab Tomas Kjellman. Det var fråga om en stor satsning för det lilla familjeföretaget från Pedersöre.

SLC - Eurospinder1
Spinder automatiserar grindarna

Många steg inom mjölkproduktionen har automatiserats. Nu står grindarna på tur. På EuroTier vann den holländska tillverkaren Spinder innovationspris för deras nya Autolift med höj- och sänkbara grindar.

SLC - Eurotutt4
Naturligare kalvutfodring med Calfrail

Automation var ett utpräglat tema på EuroTier. Ett i raden av exempel på det var Förster Techniks automatiska individuella utfodringssystem Calfrail för kalvar. Enligt tillverkaren ger det automatiserade systemet en naturligare utfodring för kalvarna, säger Gabriella Üveges på Förste Technics.

SLC - Grune 1
Finland storsatsar på världens största matmässa

Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche som öppnar i Berlin i dag. Under onsdagen höll Henrik Creutz från Malmgård i Pernå på att ställa i ordning i den finländska hallen, hall 10. Det är tredje året i rad som Malmgård är med.

SLC - Grune Mats
Nylund i Berlin: Nordligaste jordbrukslandet har mat av toppkvalitet

Finländska råvaror och matproduktionens särdrag, matens spårbarhet och konsumenternas rätt att känna till matens ursprung lyftes fram när arrangörerna för Finlands partnerlandssamarbete presenterade storsatsningen på Grüne Woche i Berlin i dag. SLC:s ordförande Mats Nylund påtalade hur Finlands läge påverkar landets matproduktion.

EU vill skydda jordbruket för handelsavtal med USA

Två år efter avbrottet i de misslyckade TTIP-förhandlingarna har EU-kommissionen på nytt återupptagit samtalen med USA.