SLC: Använd korrekta fakta om matproduktionens klimatpåverkan!

– När man går ut med information är det viktigt att man har rätt fakta. I Paris-avtalet har man kommit överens om att varje land tar ansvar för sina egna klimatutsläpp. Därför är det vilseledande att rakt av tillämpa global statistik på finländska förhållanden, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

SLC - Lpx 124516
EU kompromissar om nötkött från USA

Handelstvisten om USA:s export av nötkött till EU har av allt att döma bilagts efter 30 år. EU:s medlemsländer har accepterat en kompromiss som går ut på att USA får leverera 35.000 ton hormonfritt nötkött till EU.

Tullen hittade listeria i importerade frukter, bär och grönsaker

Tullaboratoriet upptäckte år 2018 för första gången listeriabakterier (L. monocytogenes) i frysta frukter.

SLC - Scott Morrison
Australiens regering planterar en miljard träd

Australien behöver mer skog som skapar jobb, tillväxt och ett bättre klimat. Det anser landets premiärminister Scott Morrison, som lanserar ett vidlyftigt program för skogsplantering. En miljard nya träd ska planteras i landet fram till 2030.

SLC - Australien1
Australiska gårdar förlorade 500.000 djur i översvämningarna

Översvämningarna i norra Queensland drabbade en av Australiens viktigaste nötkreatursregioner. Det ihållande regnet öste ner över 800 gårdar i ett område lika stort som England. Gårdarna förlorade totalt runt 500.000 djur.

SLC - Avverkningar Illustration Webben
Ineffektiv klimatpolitik att minska avverkningarna i Europa

Om man minskar på avverkningarna i Europa kommer avverkningarna i resten av världen att öka med åttio procent av den europeiska minskningen. Det här visar en nyligen utförd LULUCF-studie.

SLC - 46028645804 1E944Ff92C O
Trump vill stryka stödet till skuldsatta USA-bönder

Den amerikanska Trump-administrationen vill skära ned anslagen för jordbruksministeriet USDA med femton procent i nästa års budget. Det skulle ytterligare försämra situationen för landets ekonomiskt pressade farmare.

Noteringarna steg igen på veckans GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland.

SLC - Eko 1
Fördubbling av ekomarknaden branschens mål

Den inhemska ekobranschen satsar på att fördubbla eko under nästa valperiod. Branschens nuvarande situation samt möjligheterna att uppnå målsättningarna diskuterades på ett seminarium på Ahlmaninstitutet i Tammerfors förra veckan.

FAO:s globala matindex klättrade uppåt i februari

FAO:s globala matprisindex steg i februari med 1,7 procent till den högsta nivån sedan augusti 2018. Samtliga poster i FAO:s matkorg klättrade uppåt under månaden.

Positiv trend på senaste GDT

Noteringarna för mejeriprodukter fortsatte att stiga på den senaste GDT-auktionen i Nya Zeeland. GDT-indexet steg med 3,3 procent.

SLC - Asf Vildsvin 1
Beredskapen mot afrikansk svinpest förbättras hela tiden

Afrikansk svinpest (ASF) sprider sig till nya områden i Europa och Asien. Myndigheter, näringsidkare och jägare arbetar kontinuerligt för att förhindra epidemin från att spridas till Finland.