Jordbruk Globalt

Misstänkt svinpest rapporteras i Serbien

Serbien har rapporterat sitt första fall av misstänkt ASF hos tamgrisar. Den statliga veterinärmyndigheten har som försiktighetsåtgärd låtit döda samtliga grisar i två byar som är belägna söderom huvudstaden Belgrad.

Senaste vecka rapporterade Slovakien sitt första fall av afrikansk svinpest. Då fastställdes ASF hos tamgrisar på ett småbruk i den östliga regionen Kosice, i närheten av gränsen mot Ungern.

Moldavien har också rapporterat nya fall av afrikansk svinpest hos både tamgrisar och vildsvin. Bulgarien har tillkännagivit ett femte utbrott av ASF på en svingård i den norra delen av landet nära gränsen mot Rumänien.

Allt som allt måste 17.000 grisar dödas på den aktuella gården. Under de senaste veckorna har redan mer än 100.000 grisar dödats på fyra olika gårdar. Sammanlagt har mer än 20 ASF-fall rapporterats på såväl stora farmer som mindre gårdar.

Jordbruksministeriet har skärpt skyddsåtgärderna med förhoppningen att kunna stoppa smittans framfart. Nya begränsningar gäller för 67 slakterier, som endast får ta emot grisar från gårdar med skärpt biosäkerhet.

I Rumänien är ASF-läget oförändrat katastrofalt. Enbart under den sista veckan i juli rapporterar det tyska Freidrich-Loeffler-institutet 150 nya utbrott i tamsvinbesättningar. Totalt räknar experterna med 581 utbrott i landet. Nästan 400.000 grisar har dödats.

I Ryssland har däremot färre nya fall av ASF påträffats under detta år, skriver tyska Agrarheute, som hänvisar till de ryska veterinärmyndigheterna. Enligt myndigheterna är antalet nya ASF-fall det lägsta sedan tio år.