Skogsbruk EU Globalt

”Tysklands skogsbruk
borde lära av Brasilien”

Brasilien kan som största land inom Mercosur dra stor nytta av det nya frihandelsavtalet med EU. Brasiliens president Jair Bolsonaro anser att inte minst Tyskland borde ta lärdom av Brasilien när det gäller skötsel av skog.

Den brasilianska presidenten utgår från att det kan dröja upp till tre år innan frihandelsavtalet med EU blir klart. Ratificeringen är en lång och mödosam process i EU, sade Bolsonaro förra veckan efter G20-mötet i japanska Osaka.

Enligt Bolsonaro kan Brasilien bli ett av de första länderna som antar det nya mercosuravtalet. Takten beror på hur parlamenten fungerar i respektive länder. Han hoppas att den brasilianska kongressen ska handla snabbt.

Under toppmötet i Osaka passade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på att ge Bolsonaro en känga för hans nya avverkningspolitik i Amazonas regnskogar. Ekosystemet i Brasilien är vitalt för det globala klimatet, anmärkte Merkel.

Kritiken gick inte hem hos Bolsonaro, som tog illa vid sig. Han kontrade med påståendet att européerna lider av en miljöpsykos. Europa fortsätter att behandla Brasilien som om landet vore en koloni.

Någon borde upplysa dem om att Brasilien har förändrats. De ska behandla oss med respekt så länge jag är president, sade Bolsonero och avvisade varje form av inblandning i sin miljöpolitik.

Tyskarna borde i stället lära av oss. Tysklands industri baserar sig till 90 procent på fossila bränslen som kol. Brasilien använder till 90 procent förnybar energi, mestadels från vattenkraft, sade presidenten.

Enligt Bolsonaro är de brasilianska regnskogarna en nationell angelägenhet. Han vill reducera skyddet för regnskogarna för att röja nya odlingsarealer som ska ställas till sojaindustrins förfogande.