Jordbruk Skogsbruk Globalt SLC

SLC och MTK stöder IPCC:s rekommendationer
Finland bör identifiera sina styrkor och särdrag​

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, som representerar de finländska jordbrukarna och privata skogsägarna, anser att den senaste IPCC-rapportens budskap om klimatförändringens konsekvenser för livsmedelssäkerheten och odlingsmarkens produktionsförmåga är alarmerande.
Specialrapporten, som fokuserar på markanvändning ur klimatperspektiv, understryker jordbrukets, markanvändningens och de förnybara naturresursernas avgörande roll för att bekämpa klimatförändringen och trygga matförsörjningen.

Via sitt eget arbete fortsätter jordbrukare och skogsägare att bekämpa klimatförändringen, samtidigt som de även försöker anpassa sig till den, säger SLC och MTK i sitt gemensamma uttalande.

Riktlinjerna för jordbrukarnas klimatarbete, som även är i samklang med IPCC:s målsättningar, finns i näringens egna programförklaringar, i såväl SLC:s miljöprogram som i MTK:s klimatprogram. SLC och MTK påminner om att situationen på många håll i världen är en helt annan än i Finland och därför är IPCC:s rapport en viktig röst för jordens framtid. 

Europas renaste mat

IPCC:s rapport visar att primärnäringarnas klimatarbete är mycket viktigt och att motsvarande åtgärder behöver göras överallt i världen. Jordbrukarna har en nyckelroll när det gäller att bekämpa klimatförändringen och anpassa sig till den eftersom ett förändrat klimat kommer att ha stora konsekvenser även för lantbrukets framtid och odlingsmarkens produktionsförmåga då extrema väderfenomen blir allt vanligare.

I Finland produceras Europas renaste mat på ett mycket effektivt sätt och vi har goda förutsättningar för hållbar produktion. För Finlands del är situationen inte så svartvit som forskare ute i världen ser saken när de framhåller att livsmedelssäkerheten kunde förbättras genom att minska på odlingen av foderväxter och husdjursproduktion, heter det i uttalandet. Klimatsmart växtföljd kräver en mångsidig livsmedelsproduktion, där köttproduktionen är en del av hållbar användning av biomassa och markområden. Att förädla foderväxter till livsmedel är en del av livsmedelssäkerheten. Att från matproduktionen dra bort områden som lämpar sig för foderproduktion riskerar däremot att försämra livsmedelssäkerheten.

Skogens tillväxt större än avverkningarna

Tillväxten i våra skogar är avsevärt större än avverkningarna och virkesförrådet har ökat tack vare årtionden av hållbart skogsbruk. Jord- och skogsbrukarna anser att de planerade investeringarna i skogsindustrin är möjliga att förverkliga. Hållbart skogsbruk och skogsvård i Finland är klimatpolitiskt sett den mest hållbara lösningen. Det ökar den årliga tillväxten och kolbindningen samtidigt som riskerna för allvarliga skogsbränder minskar. När vi bygger i trä lagras träets kol i konstruktionerna och bildar långvariga kollager. Träprodukter ersätter andra material och det finns en ökande efterfrågan på dem i världen bland annat för att ersätta plast, konstaterar SLC och MTK.

Läs också:

SLC Nyland: Jord- och skogsbruket kan bidra med klimatnytta