Usda K4250 8 Webben
Den amerikanska Trump-administrationen har presenterat detaljerna i det 16 miljarder dollar tunga stödprogrammet till jordbruket. FOTO: USDA
Jordbruk Globalt

USA-regeringen lade fram kompensationer för farmare

USA:s jordbruksministerieum USDA har offentliggjort detaljerna i det utlovade 16 miljarder dollar tunga stödprogrammet för jordbruket. Programmet ska kompensera farmarna för följderna av handelskriget med Kina och de svåra översvämningarna tidigare i år.

Programmet inkluderar 14,5 miljarder dollar i form av direkta betalningar till producenter med bestämda grödor. Dessutom ska staten köpa upp produkter för 1,4 miljarder dollar medan 300 miljoner dollar reserveras för marknadsföring.

De berörda producenterna kan redan lämna in sina ansökningar. Utbetalningen fördelas på tre rater. Den första raten ska betalas i augusti. Resten ska vara producenterna tillhanda i november och januari.

Farmare som förlorade inkomster i samband med vårens översvämningar kan räkna med en kompensation på 14 USD per acre (en acre motsvarar 4,047 kvadratmeter), förutsatt att de har slutit en försäkring för ifrågavarande skiften.

USDA förutsätter dessutom att de sökande har sått en ersättande kultur som bidrar till skötseln av ifrågavarande areal. Arealer som inte är i odling blir däremot helt utan kompensationer.

Kompenserar farmare för tvisten med Kina

Huvuddelen av programmet ska emellertid kompensera de problem som USA-jordbruket kämpar med efter handelskonflikten med Kina. Före konflikten skeppades sextio procent av USA:s sojaexport till Kina, som har svarat med tullar på amerikanska jordbruksprodukter.

De amerikanska farmarna känner följderna i form av uteblivna inkomster. Redan i fjol måste USA-regeringen reagera med ett stödpaket på 12 miljarder dollar till jordbruket. Farmarna har blivit lidande, fastän de hör till Trumps viktigaste väljargrupper.

Därför har det blivit dags med ett nytt paket. Både Sonny Perdue och president Donald Trump vände sig i början av maj till sina farmare med en försäkran om att de inte kommer att lämnas i sticket.

Nu har Perdue upprepat de politiska löftena. Vi kommer inte att lämna farmarna ensamma med sina problem, sade Perdue förra veckan. Programmet baserar sig enligt uppgift på erfarenheterna av fjolårspaketet men är ännu stöddigare.

Stödpaketet riktas till gårdar som odlar sojaböna, majs, vete och bomull samt producenter av griskött och mjölk, tranbär, körsbär och diverse nötter. De arealkopplade stöden varierar mellan 15 och 150 USD per acre, beroende på gårdens läge och produktion.

Därutöver reserveras 300 miljoner dollar för marknadsföring. Målet är att finna nya exportmarknader för jordbruksprodukter från USA. Stödet täcker ett spektrum som omfattar allt från sojabönor till russin.

Jordbruksministeriet finansierar dessutom ett statligt uppköpsprogram till ett värde av 1,3 miljarder dollar. Ifrågavarande jordbruksprodukter ska fördelas med statligt stöd till bland annat matbanker, skolor och liknande institutioner samt låginkomsttagare.

Ledande ekonomer kritiserar stödpolitiken

Enligt USDA har Kina de senaste tolv månaderna minskat sin import av amerikanska sojabönor med 75 procent. Detta har resulterat i starkt sjunkande priser. Farmarna har reagerat genom att odla majs i stället för soja.

I samband med presentationen försvarade minister Perdue initiativet att stöda landets jordbrukssektor, till skillnad från den industriproduktion som också har skadats av Trumps handelspolitik.

Enligt Perdue lider landets farmare tydligt av tullpolitiken. Samtalen med Kina har inte framskridit såsom vi hade hoppats. Detta motiverar fullt och fast stöden till jordbruket, sade ministern till den samlade pressen.

Perdue underströk att Trump-administrationen inte planerar några fler stödprogram under nästa år. Å andra sidan ingick det nuvarande paketet för 2019 inte heller i de ursprungliga planerna, medgav ministern.

Flera ledande ekonomer har kritiserat Trump-administrationens extraordinarie stödprogram till jordbruket. De anser att stöden är överdrivna och betecknar aktionen som ett försök av regeringen att hålla farmarna vid gott mod.