Grenell 43087084 Webben
USA:s tysklandsambassadör Richard Grenell och president Donald Trump har klargjort målen för handelspolitiken med EU. Jordbruket ska inte stanna utanför ett avtal, vilket EU kräver. FOTO: US Embassy Berlin
Jordbruk EU Globalt

USA kräver friare tillträde för agrarprodukter till EU

En ny handelskonflikt hotar att segla upp mellan USA och EU. USA-regeringen är missnöjd med EU:s tullpolitik och efterlyser ett fritt tillträde till den europeiska livsmedelsmarknaden. Detta har konsekvent varit en röd linje för EU.

I bakgrunden spökar fortfarande irritationen i Washington över EU:s subventioner till flygplanstillverkaren Airbus. USA-regeringen antyder att strafftullar på bland annat griskött, mejeriprodukter, pasta, päron och skotsk whisky från EU kan vara på väg.

EU-kommissionen har tilldelats ett formellt mandat från medlemsländerna att inleda handelsförhandlingar med USA. Initiativet går tillbaka till mötet mellan USA-presidenten Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i juli förra året.

Då enades parterna om fortsatta samtal med målet att slopa onödiga industritullar. Handelskommissionär Cecilia Malmström har bråttom att nå en lösning, eftersom den nuvarande kommissionens mandattid löper ut senare på hösten.

EU går inte med på avtal om jordbruket

EU har konsekvent sagt ifrån att jordbruket måste stanna utanför förhandlingarna om ett handelsavtal med USA. Det intresserar inte USA-sidan, som låter förstå att ett avtal som utesluter jordbruksprodukter är betydelselöst.

Tysklands industriminister Peter Altmeier försökte lösa knuten under ett besök i Washington för några veckor sedan. Han föreslog att EU-tullarna på industriprodukter från USA ska nollställas. I gengäld borde USA ta bort tullarna på bilar från EU.

Altmeier betecknade sitt bud som generöst men president Donald Trump är inte oväntat av annan åsikt. Han anser att handeln mellan EU och USA är orättvis och gynnar EU. Trump har en annan definition på marknadstillträde.

USA:s Tysklandsambassadör Richard Grenell klargjorde nyligen USA:s mål för förhandlingarna om en öppnare handel. Enligt Grenell måste en gemensam överenskommelse omfatta jordbruksprodukter, punkt och slut.

Grenell sade rent ut att den amerikanska kongressen inte kommer att rösta för ett tullavtal med EU utan att jordbruket blir del av samtal. Detta har 114 medlemmar av kongressen redan tidigare klargjort.

Trump nöjer sig inte med exporten av soja

Framför allt Frankrike går hårt emot tanken att införliva jordbruket i förhandlingarna. Det häftiga motståndet mot det sedermera skrinlagda TTIP-avtalet riskerar att upprepas, befarar höga politiker i Paris.

Inom den franska regeringen ställer man sig också kritisk till USA:s avvisande hållning till klimatavtalet från Paris. EU:s agrarkommissionär Phil Hogan har också sagt klart ifrån att jordbruksprodukter inte är förhandlingsbara.

EU-kommissionen hänvisar till att EU redan har ökat sin import av sojabönor från USA med nästan hundra procent på ett år. Sojan ingick i avtalet mellan EU-ordföranden Jean-Claude Juncker och president Donald Trump förra sommaren.

Enligt kommissionen är EU i dag världens största exportmarknad för amerikansk soja. Ett EU-beslut i januari bidrar till en ännu livligare export, då EU gick med på att använda sojabönor från USA som biobränsle. EU har också höjt kvoten för nötkött från USA.

I Bryssel frågan man sig nu hur de mödosamma förhandlingarna om slopade tullar mellan EU och USA ska sluta. President Trump måste på sitt håll snegla mot den starka jordbrukslobbyn i USA. Han är beroende av farmarnas gunst.