USA-soja skeppas i mängder in i EU

Sedan juli 2018 har EU-importen av soja från USA ökat med hela 121 procent till cirka 8,2 miljoner ton.

SLC - P040104 346532
EU håller jordbruket utanför USA-handelsavtal

Trots konflikten mellan Airbus och Boeing försöker EU sjösätta ett nytt handelsavtal med USA. Kommissionen eftersträvar ett snabbt resultat då tiden är knapp. Men jordbruket lämnas utanför samtalen, lovar handelskommissionär Cecilia Malmström.

EU hotar USA med mottullar på frukt, ketchup och traktorer

USA anser att EU betalar olagliga statsstöd till Airbus och hotar med handelssanktioner. Nu slår EU tillbaka med samma mynt. Om det är nödvändigt, kan EU försvåra importen av jordbruksprodukter och traktorer från USA.

SLC - Salic 1111
Jättefarm i Australien såldes till arabisk köpare

Arabiska investerare har köpt en 200.000 hektar stor farm i västra Australien. Den statliga myndigheten för utlandsinvesteringar gav senaste vecka grönt ljus för transaktionen.

SLC - Svinexport Ak
Gynnsamt exportläge till Kina positivt för finska köttkoncerner

Stora utbrott av afrikansk svinpest i Kina har höjt landets importpriser rejält under de senaste veckorna, vilket gynnar finländska exportörer som Atria och HKScan.

SLC - Farapp 1 Webben
Fråga Bill hur dina får mår

Varje morgon klockan 07.00 plingar mobilen till. Det är fårfarmarens kompis Bill som har sänt ett sms med en uppdatering om gårdens möjliga risker just denna dag.

Bayer släpper alla studier om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har lagt ut alla sina studier som har ingått i tillståndsprocessen för glyfosat på sina hemsidor. Därmed svarar koncernen på den massiva kritiken i offentligheten.

SLC - Friesland
Priset på mejeriprodukter stabiliserade FAO-indexet

FAO:s matprisindex förblev praktiskt taget oförändrat under mars månad. En stark prisökning inom mjölkprodukter kompenserade fallande priser på spannmål, socker och växtoljor.

SLC - 46491213695 5570Ae3732 O
USA hotar EU med nya sanktioner

USA-regeringen hotar EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna uppges vara ett svar på subventioner som EU betalar för att stöda Airbus.

SLC - Avocado5
Trumps gränshot ledde till agrarkaos

USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.

Dränkta spannmålslager blir problem för USA-bönder

Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.

SLC - Lpx 102201
Kina samlar spannmål och förvränger statistiken

Långa torrperioder och extrem hetta präglade sommaren 2018. Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO håller produktionen inte takt med konsumtionen. Men det kan också bero på Kina, som av taktiska skäl samlar stora mängder spannmål i lager.