Lpx 39038
Olivolja är en klassisk produkt som det fuskas mycket med. Men praktiskt taget alla livsmedel kan bli föremål för bedrägerier, noterar Europol. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

Internationell matrazzia
avslöjade nya bedrägerier

De internationella polisorganisationerna Interpol och Europol har igen genomfört en serie storrazzior i flera länder. Granskningarna avslöjade bedrägerier med falska ekoprodukter, mindervärdiga matprodukter och kaffefusk.

Bedrägerier med livsmedel är en lukrativ verksamhet för kriminella, men i slutändan är det konsumenten som betalar. Den senaste operationen Opson VIII bekräftade igen en gång att livsmedelshandeln lockar kriminell energi som försöker tjäna på fusk.

Sammanlagt beslagtogs 16.000 ton livsmedel och 33 miljoner liter drycker som skulle prånglas ut på marknaden under falska etiketter. Varornas värde uppgår till uppskattningsvis 103 miljoner euro, meddelar Interpol.

Under razzior i 78 länder har Interpol och dess europeiska systerorganisation Europol låtit häkta 672 personer som är misstänkta för bedrägerier med livsmedel. Fantasin och den kriminella energin saknar gränser.

Ekoprodukter lockar till fusk

Under den globala razzian granskades livsmedel i affärer, på torg, i lager och transportfordon. Poliser, tulltjänstemän och inspektörer granskade datumstämplar, hygienförhållanden, varans skick och överensstämmelse med dokumenten.

I år kontrollerades för första gången också livsmedel som hade deklarerats som ekologiska eller regionala produkter. Det visade sig vara ett nödvändigt drag, eftersom ekobedrägerier är svåra att avslöja.

I Vitryssland beslagtog myndigheterna 60 ton ekologiska äpplen med förfalskade certifikat.

Under hela operationen beslagtogs 90.000 ton misstänkta livsmedel, bland dem majs, sojabönor, äpplen, bär och kokosmjölk, som var avsedda att säljas som dyra ekoprodukter.

I Spanien häktades nio personer med ett 470 ton stort parti ekologiska grönsaker som härstammade från konventionell produktion. Varorna var skulle avyttras i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Danmark.

Myndigheterna fattade misstankar på basen av de ovanligt stora mängderna av gurkor och paprika. Omfattningen stämde inte överens med de begränsade produktionsmöjligheterna för ekologiska grönsaker.

Inspektörerna träffade också på manipulerade eller ofullständiga inspektionsprotokoll, substanser som är förbjudna inom ekoproduktionen samt luckor i spårningen av ifrågavarande livsmedel.

I ett fall bekräftade provtagningen att ifrågavarande produkter innehöll rester av bekämpningsmedel i en utsträckning som utgjorde en risk för hälsan. I andra fall räckte det att avlägsna ekomärket, varefter produkten trots allt fyllde kraven för konventionell vara.

Detta är en allvarlig nackdel, noterar polisen. En felaktigt märkt ekoprodukt borde inte få säljas vidare som konventionell vara, eftersom de ekonomiska konsekvenserna är små om bedragaren åker fast.

Myndigheterna påtalar också de förhållandevis låga straffen för ekobedrägerier. Dessutom varierar sanktionssystemen i olika medlemsländer. Processen från upptäckt till straff dröjer så länge, att företaget under tiden hinner sälja sin vara med vinst.

Ett problem är den snabba tillväxten på ekomarknaden. Ett prispåslag på upp till 30 procent för ekologiska produkter lockar mindre nogräknade aktörer till branschen. Risken att åka fast är relativt låg.

Kaffe och drycker

Ingen produktgrupp går fri från fusk. Operationen Opson VIII har bland annat avslöjat ett omfattande bedrägeri med kaffesorter, där förfalskare blandar in billiga kaffebönor i blandningarna.

I de aktuella fallen har utredarna funnit påfallande stora mängder billigt Robusta-kaffe, som har blandats med dyra Arabica-bönor. Ofta handlar det om mindre mängder men man har också påträffat Arabica-partier som till 100 procent består av Robusta-bönor.

Sammanlagt 33 miljoner liter drycker av olika slag har också dragits bort från marknaden i samband Opson-operationen. Detta återspeglar de enorma mängder varor som är föremål för matbedrägerier, påpekar den ansvariga tjänstemannen Jari Liukku vid Europol.

Granskningarna har också avslöjat ett utbrett fusk med datumstämplarna för ost och fågelkött. Drycker och kött lagras ofta på ett ohygieniskt sätt. I Litauen påträffades 335.000 förfalskade paket med sötsaker.

I Italien beslagtogs mer än 150.000 liter mindervärdig solrosolja som hade ”förbättrats” med klorofyll och betakaroten. Avsikten var att marknadsföra produkterna som kallpressad och högvärdig jungfruolja.