Jordbruk Globalt

Fler cancerpatienter drar Bayer inför rätta

Den tyska kemikoncernen Bayer har fått 5.000 nya stämningar från cancerpatienter som har använt Monsantos ogräspreparat Roundup. Fram till den 11 juli hade Bayer räknat in 18.400 stämningar, meddelar Bayer.

Antalet stämningar började öka brant efter att en domstol i augusti 2018 dömde Bayer att betala 289 miljoner dollar till en cancersjuk skolvaktmästare i USA. Mannen har arbetat med glyfosat.

I maj ålades koncernen att betala ett skadestånd på mer än två miljarder dollar till ett par som hävdar att de har drabbats av cancer som en följd av exponering mot Roundup. Bayer överklagade domen, varefter skadeståndet sänktes till 87 miljoner dollar.

Enligt Bayer är också detta skadestånd taget i överkant. Koncernen bygger sitt försvar på ett stort antal vetenskapliga studier som fastställer att Roundup-substansen glyfosat är trygg att använda, förutsatt att användaren följer föreskrifterna.

Bayer fortsätter att överklaga de stränga domsluten. Strategin är att låta fallen gå till högre instanser där yrkesdomare expedierar själva domen. I de lägre instanserna avgörs domen på basen av uppfattningarna hos en jury som är sammansatt av utvalda medborgare.

Bayer köpte förra året Monsanto för 63 miljarder dollar. De negativa rubrikerna under glyfosatprocesserna har tärt på koncernens vinst. Bayers aktiekurs på börsen har fallit med nästan fyrtio procent det senaste året.