SLC - Image 21 11 2018 At 20 51
Finland föreslår EU-fond för beskogning

Finland föreslår en EU-fond för att bekämpa klimatförändringen genom beskogning i form av ett samarbete mellan EU och Afrika. Statsminister Juha Sipilä (cent) har diskuterat initiativet med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Det uppger diskussionsforumet Forest Academy. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) har informerat EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan och medlemsstaterna om saken.

SLC - Be4 B2 D75 A3 A9 7 B43 B7 Ab 63241 Bc5 E882
EU:s medlemsländer är misstrogna mot förenkling

EU-kommissionens förslag till en förenkling av nya CAP riskerar att öka byråkratin befarar flera medlemsländer. Rådets ordförande Elisabeth Köstinger diskuterade före ministermötet också de kommande reglerna för ojusta affärsmetoder med ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, italienaren Paolo De Castro.

SLC - Gw Potretti 1
Finland i rampljuset på världens största matmässa

​Finland gör en storsatsning på exporten och medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche i Berlin i januari. Det är första gången Finland medverkar på den anrika matmässan som ordnas för 84:e gången och temat som valts är ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen.

SLC - Azaliya Sungatullina16112018
Helsingin Mylly satsar på havreboomen

Helsingin Mylly, som är Finlands största förädlare av ekologisk havre, är en av deltagarna på Grüne Woche. – Havre är oerhört trendigt och vi tror att havreboomen kommer att synas mer och mer i Europa, säger exportchef Azaliya Sungatullina.

SLC - Superbiomarkt 2
Ekomaten har blivit en tung sektor i Tyskland, Frankrike och Danmark

Ekologiska livsmedel fortsätter att vinna marknadsandelar. Branschen omsätter globalt redan 83 miljarder euro. Enbart den europeiska marknaden värderas till 33 miljarder euro, framgår det av statistik från den tyska specialmässan Biofach.

SLC - Lpx 161723
EU-arbetsgrupp ska granska problemen inom sockersektorn

Det låga sockerpriset framkallar oro i flera sockerproducerande EU-länder. EU-kommissionen utesluter interventionsåtgärder, men tillsätter en specialarbetsgrupp som ska titta på sockermarknadens problem.

EU:s agrarproduktion ökade med sex procent ifjol

Värdet av EU:s jordbruksproduktion ökade under 2017 med i medeltal 6,2 procent, meddelar EU:s statistikbyrå Eurostat. Största ökningen noteras för Estland. Finland stampade på stället.

EU nobbar USA-krav på tillträde för livsmedel

EU kommer inte att förhandla med USA om mer import av amerikanska jordbruksprodukter. Det svaret gav handelskommissionär Cecilia Malmström under ett besök i Washington senaste vecka.

SLC - Img 2291
Fler blommor runt äppelodlingarna ger högre skörd

Vill odlare ha större äppelskörd bör de satsa på att öka mängden blommor runt äppelodlingarna. En ny studie gjord av forskare från bland annat Stockholms universitet visar att fler pollinatörer, såsom bin och blomflugor, dras till odlingen då – och chansen till pollinering ökar.

Sämsta spannmålsskörden på nästan 60 år i Sverige

Den totala spannmålsskörden i Sverige beräknas till 3,2 miljoner ton. Det är 46 procent mindre än förra året och är den lägsta skörden sedan år 1959, meddelar Jordbruksverket.

EU halverade lagren med skummjölkspulver

Sedan 2015 har EU samlat 380.000 ton skummjölkspulver i interventionslagren. Hälften av det lagrade skummjölkspulvret har redan avyttrats.

SLC - Mastitis 1
Helhetssyn ska minska antibiotikaanvändning

Selektiv sintidsbehandling, SDCT, är ännu ingen vanlig metod. Enligt experter missar man där en chans att reducera fallen av mastit och samtidigt minska kostnader och användning av antibiotika.