Jordbruk EU Globalt Marknad

USA-soja skeppas
i mängder in i EU

Sedan juli 2018 har EU-importen av soja från USA ökat med hela 121 procent till cirka 8,2 miljoner ton. Importen är en konkret följd av träffen mellan USA-presidenten Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i juli 2018.

Under samtalen med Trump lyckades Juncker kunde avvärja en eskalation i handelstvisten mellan USA och EU. De amerikanska sojaproducenterna hade fått ett stort akut problem på grund av Kinas tull på USA-soja och priset sjönk med 20 procent.

Juncker och hans förhandlare föreslog då att EU ska köpa mer soja av USA. EU-jordbruket är beroende av en årlig import av omkring 12 miljoner ton sojabönor för boskapen. Sojan har mestadels kommit från Brasilien, Argentina och USA.

För EU var sojan ett lämpligt lockbete som USA-sidan gärna slukade. I verkligheten har EU dragit nytta av överenskommelsen. USA-sojan har blivit kännbart billigare, jämfört med sydamerikansk soja.

Under en kort tid har USA avancerat till EU:s viktigaste leverantör av soja med en marknadsandel av 72 procent. Omvänt köper EU 22 procent av USA-sojan och har avancerat till USA:s viktigaste kund före Kina (18 procent) och Mexiko (9 procent).

Överenskommelsen har inte ökat EU:s totala inköp av soja. EU har inte heller något problem med GMO-soja, då nästan all importerad fodersoja sedan tidigare är gentekniskt förändrad.

EU har inga tullar på sin importsoja, eftersom soja produceras i mycket liten utsträckning i Europa. De amerikanska leverantörerna måste själva söka köpare för sin soja på den europeiska marknaden.

I januari fastställde kommissionen dessutom att USA-sojan uppfyller den europeiska standarden för hållbara biobränslen. Detta skapar nya förutsättningar för en växande import av amerikansk soja.