Jordbruk Skogsbruk EU

Hogan lovar CAP-stöd
för skogsplantering

Skogsplantering är bra för biodiversiteten och klimatet, anser agrarkommissionär Phil Hogan. På en skogskonferens i Bryssel lovade Hogan pengar ur CAP-stöden till jordbrukare som planterar en hektar skog.

Enligt Hogan ska medlemsländerna från och med 2020 få bevilja pengar ur landsbygdsstöden till varje jordbrukare som uppfyller förutsättningarna för ”en-hektar-initiativet”. Förutsättningen är att planteringen sker enligt uthålliga principer.

Initiativet bygger på tanken att låta jordbrukare producera offentliga varor med offentliga medel. För att begränsa den administrativa bördan för stödmottagare och myndigheter, kunde stödet betalas som en klumpsumma per år och hektar för hela budgetperioden.

Hogan anser att ett sådant initiativ på ett väsentligt sätt kan bidra till att skapa ekosystemtjänster som stöder initiativ för vattenhushållning, översvämningsskydd och markerosion.

Beskogningen gynnar också den biologiska mångfalden. Hogan uppmanade medlemsländerna att ansluta sig till initiativet, eftersom det främjar miljömålen och bidrar till att skydda gemensamma resurser, inklusive skogar.

Den politiska viljan ska i alla fall komma från medlemsländerna själva, poängterade Hogan på konferensen ”Our Forests, Our Future” i Bryssel. Han redogjorde bland annat för EU:s skogsstrategi och medlemsländernas möjligheter att fokusera på sina bioekonomier.

Hogan noterade att skogsarealen i EU har ökat och täcker nu 43 procent av hela landytan. Han noterade skogens viktiga roll för att bekämpa klimatförändringen och skogssektorns betydelse för sysselsättningen på landsbygden.