Ett aktivt skogsbruk motar klimatförändringen

​Skogsbruket spelar en viktig roll för att motarbeta klimatförändringen, betonar tio organisationer inom den europeiska skogssektorn inför klimatkonferensen COP24.

Ryssland exporterar mer vete och mjölk

Ryssland väntas nästa år öka sin veteproduktion. Sådden av höstvete utvidgades i år med 2,5 procent till en rekordstor areal på 18 miljoner hektar. Också mjölkproduktionen fortsätter att öka.

SLC - Livsmedelslag2
Regeringen föreslår reform av livsmedelslagstiftningen

Regeringen beslöt förra veckan lämna ett förslag om en ny livsmedelslag till riksdagen. Det handlar om en totalreform av hela lagstiftningen. – Vi ska i framtiden koncentrera oss på att jobba utgående från fakta mer än antaganden, säger livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet, som informerade om reformen förra veckan.

SLC - Lpx 70405
Debatt om vargangrepp mot en person i Tyskland

I Tyskland har en person enligt egen uppgift angripits av en varg. En trädgårdsmästare på en gravgård i delstaten Nedersachsen uppger att han blev biten i handen av en varg då han reparerade ett stängsel. Myndigheterna väntar ännu på resultaten från DNA-prover för att kunna utesluta ett hundbett.

Frankrike kan nobba avtalet med Mercosur

Frankrike godtar inget handelsavtal mellan EU och Mercosur om Brasiliens nästa president Jair Bolsonaro inte respekterar klimatavtalet från Paris. Det betonade president Emmanuel Macron under veckoslutets G20-möte i Buenos Aires.

EatORIGINal kräver europeisk ursrpungsmärkning

De europeiska livsmedelsetiketterna måste bli bättre. Det tycker en rad förbund och organisationer som startat ”EatORIGINal”, med en namninsamling som kan tvinga EU-kommissionen att ta ställning till nya lagar om etiketter.

SLC - Ekohavre 2
Ekohavre från Sjundeå skeppas till Italien

På Gårdskulla gård i Sjundeå lastades i onsdags en 40 fots container med ekohavre. Det är frågan om gårdens andra last med riktning Italien denna höst. I Finland är ingen beredd att betala samma pris för varan.

SLC - Jonas Laxaback26112018
Hur vill vi utveckla jordbrukspolitiken?

I sin lantbrukspolitiska översikt för kongressdeltagarna på SLC:s förbundskongress i Esbo tangerade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback bland annat budgetrians krispaket, CAP 27 samt lönsamheten nu och i framtiden.

SLC - 30961091754 Ae64Ec7651 O
Kina förlorar greppet om svinpestepidemin

Den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig i Kina. För första gången har svinpest också påträffats hos vildsvin i provinsen Jilin i nordöstra Kina.

SLC - 39255723902 C61D2B4846 O
Internationellt samarbete krävs för att tygla afrikansk svinpest

För att få bukt på den afrikanska svinpesten (ASF) krävs exceptionellt internationellt samarbete och mycket upplysning. Jord- och skogsbruksministeriet ordnade ett seminarium om ASF i Vanda förra veckan.

Copa-Cogeca vill öka biosäkerhet och medvetenhet

Copa-Cogeca ordnar en rad konferenser i Europa för att diskutera god praxis inom biosäkerhet och öka medvetenheten om afrikansk svinpest (ASF). Den första konferensen hölls förra veckan i Rumänien där den afrikanska svinpesten slagit till hårt.

Ceja: Unga jordbrukare kräver Brexit-avtal

Brexit riskerar att destabilisera marknaderna och borde därför avstyras. Stabilitet är en prioritet för unga jordbrukare i både EU och Storbritannien, framhåller EU:s organisation för unga jordbrukare Ceja.