Jordbruk EU Globalt Marknad

EU hotar USA med mottullar på
frukt, ketchup och traktorer

USA anser att EU betalar olagliga statsstöd till Airbus och hotar med handelssanktioner. Nu slår EU tillbaka med samma mynt. Om det är nödvändigt, kan EU försvåra importen av jordbruksprodukter och traktorer från USA.

USA och EU grälar sedan många år tillbaka om stöden till flygindustrin. För två veckor sedan hotade USA-regeringen att införa strafftullar på diverse EU-produkter, bland annat jordbruksvaror, om EU fortsätter att subventionera europeiska Airbus.

EU-kommissionen svarade omgående på hotet. Strax före påsken lade kommissionen fram en lång förteckning över importprodukter som EU kan belägga med strafftullar, om USA verkställer sina åtgärder.

Kommissionen hänvisar till världshandelsorganisationen WTO;s högsta instans, som bekräftar att USA fortsätter att bryta mot reglerna om statliga subventioner. Detta gäller bland annat otillåtna skattelättnader till Airbus-konkurrenten Boeing.

WTO kritiserar också den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och försvarsministeriet Pentagon för offentliga upphandlingar som kan betecknas som skadliga subventioner. Dessutom profiterar Boeing från exportstöd som möjligen skadar Airbus.

Tullar på frukt och traktorer

Dokumentet från WTO innebär att EU nu kan förbereda motåtgärder. Reglerna föreskriver att EU först ska presentera en offentlig förteckning över produkter som kan beläggas med tullar om USA inte böjer sig.

Genom den offentliga proceduren ges intressenter en möjlighet att yttra sig och lämna kommentarer över åtgärdernas eventuella återverkningar. Enligt kommissionen ska svaren lämnas in senast i slutet av maj.

Den elva sidor långa och mycket detaljerade förteckningen över tullhotade USA-produkter publicerades strax före påsken. Den omfattar bland annat frukt, grönsaker och en rad andra jordbruksprodukter som EU importerar från USA.

På listan finns också fisk och förädlade jordbruksprodukter som viner, ketchup, mjölkprodukter, grapefrukt, kaffe och såser. EU kan dessutom belägga kemikalier, jordbrukstraktorer, grävmaskiner och tillhörande redskap med nya tullar.

Enligt kommissionen motsvarar produkterna i förteckningen ett värde av omkring 20 miljarder US-dollar. Redan för sju år sedan beviljade WTO ett tillstånd för EU att införa motåtgärder till ett värde av 12 miljarder dollar.

EU försöker göra upp i godo

Airbus befarar att koncernen har förlorat kunder till Boeing på grund av USA-konkurrentens subventionerade priser. Den konkreta skadan måste ännu fastställas av WTO:s tvistorgan.

Trots alla förberedelser för en handelstvist betonar EU-kommissionen sitt intresse för en förhandlingslösning. EU tror inte på en spiral av vedergällningar, inskärper handelskommissionär Cecilia Malmström, som hoppas på en dialog.

Enligt Malmström är kommissionen öppen för samtal med USA-regeringen men förhandlingarna måste ske på lika villkor utan förbehåll. Om detta inte kan garanteras, måste EU förbereda sig på motåtgärder, menar handelskommissionären.

Tvisten om subventionerna till Boeing och Airbus pågår sedan 2004 och flammar ständigt upp på nytt. De två flygplanstillverkarna hävdar på varsitt håll att konkurrenten stöds med olagliga subventioner från staten.