Niclas Sjoskog
Mjölkproducenten från Purmo, ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog ställer upp i EU-valet. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk Skogsbruk EU SLC

Nu siktar Niclas Sjöskog
på EU-valet

Mjölkproducenten Niclas Sjöskog från Purmo i Pedersöre som kom på femteplats bland SFP:s riksdagskandidater i Vasa valkrets, siktar nu mot Bryssel och ställer upp i EU-valet.

– Jag känner ett stort ansvar att ställa upp i EU valet efter att ha gjort ett gott riksdagsval där nästan 4.000 väljare gav mig sitt förtroende. Jag ställer mig till förfogande för att politiken som förs i Bryssel påverkar vardagen på den finländska landsbygden och i synnerhet jordbruket. Vi har en pågående CAP-reform som kommer att ha enorm betydelse för det finländska jordbruket och dess verksamhetsförutsättningar, säger Niclas Sjöskog.

För de finländska skogsägarna är det av yttersta vikt att få sin röst hörd i EU.

– Skogen är vår största naturtillgång som idag växer mera än någonsin tack vare att vi drivit ett aktivt skogsbruk. Intressebevakningen för vårt skogsbruk kommer att ha jättestor betydelse under den kommande mandatperioden i EU, säger Niclas Sjöskog.

Enligt honom har jord- och skogsbruket en central roll i bekämpningen av klimatförändringen.

– De gröna näringarna är de enda som binder koldioxid och det ska belönas, inte bestraffas. EU måste se jord- och skogsbruket som en möjlighet i klimatarbetet, säger Sjöskog.

Landsbygden ska vara trygg

Under de senaste åren har det skett en betydande ökning av både varg- och skarvstammen och Niclas Sjöskog vill att EU tar en aktiv roll i frågan.

– Jag vill att EU för en ansvarsfull och förnuftig politik när det kommer till varg- och skarvfrågan. Det ska vara tryggt att leva och verka även på landsbygden, säger han.

Niclas Sjöskog är första viceordförande i SLC:s förbundsfullmäktige och ordförande för förbundets mjölksamarbetsgrupp. Han är vice ordförande i ÖSP, medlem i ÖSP:s mjölkutskott och finansråd samt i den mark- och miljöpolitiska arbetsgruppen. Han är också medlem i SLC:s och MTK:s gemensamma mjölkutskott.