P040104 346532
Trots stormiga tider hoppas EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på ett nytt handelsavtal med USA. Men tiden är knapp. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU håller jordbruket
utanför USA-handelsavtal

Trots konflikten mellan Airbus och Boeing försöker EU sjösätta ett nytt handelsavtal med USA. Kommissionen eftersträvar ett snabbt resultat då tiden är knapp. Men jordbruket lämnas utanför samtalen, lovar handelskommissionär Cecilia Malmström.

Kommissionen fick förra veckan ett formellt mandat från medlemsländerna att inleda handelsförhandlingar med USA. Det kan bli bråttom för Malmström, eftersom den sittande kommissionen avgår senare på hösten.

Initiativet går tillbaka till mötet mellan USA-presidenten Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i juli förra året. Då enades parterna om nya samtal för att slopa onödiga industritullar.

Arbetsgrupper i EU och USA har sedan dess arbetat för att förverkliga målen i det gemensamma uttalandet. I januari detta år lade kommissionen fram sitt förslag till förhandlingsmandat för att avskaffa industritullar.

Bråttom för kommissionen

Nu har medlemsländerna godkänt mandatet. Helt eniga var regeringarna inte. Frankrike varnade för en förhastad lösning på tröskeln till europavalet. President Emmanuel Macron befarar att förhandlingarna kan aktivera populistiska grupperingar.

Det häftiga motståndet mot det sedermera skrinlagda TTIP-avtalet riskeRar att upprepas, ansåg flera franska regeringsmedlemmar, som dessutom kritiserade USA:s avvisande hållning till klimatavtalet från Paris.

Trots detta fick kommissionen sitt förhandlingsmandat i rådet. Enligt Cecilia Malmström är kommissionen beredd att skrida till verket utan dröjsmål. Nu hoppas EU på grönt ljus från USA, trots den senaste tidens motgångar i handelsförbindelserna.

Det gäller att skynda på eftersom tiden löper. För att lyckas, måste förhandlingarna med Washington avslutas före utgången av oktober, då den nuvarande kommissionens mandattid går ut.

Trump-administrationen har krävt att jordbruket ska ingå i samtalen, men Malmström försäkrar att kommissionen håller fast vid sin tidigare ståndpunkt. Jordbruksprodukter ska inte bli del av förhandlingsrundan.

EU håller USA på mattan

USA skulle gärna öka sitt marknadstillträde till EU, men resultaten har uteblivit. USA-kvoten för nötkött ska i alla fall utvidgas i viss utsträckning de närmaste åren. Dessutom köper EU mer USA-soja, men den konkurrerar inte med den inhemska produktionen i Europa.

Enligt Malmström ska det nya förhandlingsmandatet inte tolkas som en upprepning av de strandade TTIP-förhandlingarna, som mötte ett häftigt motstånd i flera av de stora EU-länderna. Varken klortvättade höns eller hormonkött finns med på agendan.

Agrarkommissionär Phil Hogan uttrycker på sitt håll också tillfredsställelse över det nya förhandlingsmandatet. Det förbättrar klart utsikterna till ett nytt avtal som stärker handelsutbytet med USA.

EU-mandatet gäller egentligen två potentiella avtal med USA. För det första siktar EU på ett regelrätt handelsavtal för industrivaror, exklusive jordbruksprodukter. Det andra avtalet gäller samordningen av tekniska krav för exportprodukter.

Enligt kommissionens beräkningar skulle ett avtal om slopade tullar på industrivaror öka EU:s export till USA med åtta procent fram till 2033 medan USA:s export till EU kan öka med nio procent. Värdet av EU-exporten skulle därmed öka med 27 miljarder euro.