Jordbruk EU Marknad

Utpressarband hotar
europeiska matkoncerner

Polisen i flera europeiska länder inklusive Europol spanar efter en liga som försöker pressa pengar av flera stora livsmedelskoncerner. Utpressarna hotar att blanda ett farligt gift i matprodukterna om deras krav inte uppfylls.

Redan i början av april hade flera belgiska livsmedelsföretag erhållit brev med ett misstänkt pulver. I en bifogad skrivelse hotade utpressarna att preparera företagens produkter med ett farligt gift om mottagarna inte betalar lösensumman.

Giftet härstammar från prydnadsväxten Oleander och betecknas som mycket giftigt. Det innehåller ämnen som kan påverka hjärtat. Till och med en liten dos kan vara dödlig. Utpressarna hotar att slå till om företagen inte överför 300.000 euro till ett bitcoin-konto.

Åklagarmyndigheterna i Belgien bekräftar att åtminstone kextillverkaren Jules Destrooper och glassföretaget Ijsboerke har erhållit hotelser och brev med ett vitt pulver. Analyser bekräftar att pulvret innehåller gift från Oleander.

Först utgick polisen i Belgien från ett nationellt problem. Senare har det visat sig att livsmedelsföretag i stora delar av Europa har drabbats. Försändelser har åtminstone påträffats i Italien, Holland, Schweiz, Storbritannien och Tyskland.

Den italienska kaffekoncernen Lavazza och sötsakstillverkaren Ferrero har likaså rapporterat om pulverförsändelser med åtföljande kravbrev. Enligt tidningsuppgifter har också Findus i Malmö och Danish Crown i danska Randers fått motsvarande brev.

Ett icke-namngivet, stort livsmedelsföretag i Österrike har nu också fått post från ”affärsmännen”, som utpressarna själva kallar sig. Åtminstone ett dussin brev har hittills påträffats, alla med samma innehåll och text.

Förövarna har satt ut en frist. Om lösensumman inte betalas före den 20 maj kommer hotet att sättas i verket. Europol har bildat en specialgrupp som undersöker fallet i samarbete med polisen i de drabbade länderna.