SLC - Ooosp1
Långgård: Viktigt att Österbotten får en landsbygdskandidat invald i riksdagen

Kampen om en ny djurskyddslag fortsätter. En politisk kamp som kan bli mycket hård. Nu behövs riksdagsmän som förstår landsbygden och vi måste gå man hur huse på valdagen för att så sker, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Ooosp4
ÖSP-fullmäktige diskuterade stormen, krisberedskap och satellitövervakning

Den dåliga avsättningen på stockvirke i kombination med stormen Alfrida diskuterades livligt på ÖSP:s förbundsfullmäktige. Områden som drabbas av en storm bör prioriteras av andelslaget. ÖSP påverkar redan Metsä att styra över kvoter till Österbotten.

SLC - 20190323 104329
Ungdomsträff i Åboland

Femton lantbruksungdomar deltog i SLC Åbolands ungdomsträff senaste lördag.

SLC - Tradgardmote1
Trädgårdsproducenterna höll årsmöten

ÖSP:s trädgårdsföreningar har hållit årsmöten. LF gjorde ett nedslag när den största av dem – Närpes trädgårdsproducenter – höll sitt möte i slutet av förra veckan.

Utbetalning kan dröja för åländska krisstödet

Totalt 138 åländska odlare hade lämnat in ansökningar om stöd för skördeskador enligt det åländska krispaketet när ansökningstiden gick ut förra fredagen. Jordbruksbyråns chef Sölve Högman hoppas att ersättningarna kan betalas ut i maj, men påpekar att det kan dra ut på tiden eftersom stödet måste godkännas av EU.

Syväniemi leder Föreningen Matinformation

Anni-Mari Syväniemi har valts till ny verksamhetsledare för Föreningen Matinformation r.f. (Ruokatieto Yhdistys r.y.). Syväniemi, som är pedagogie magister och hushållslärare, kommer från posten som matkulturombudsman på MTK. Hon har en lång erfarenhet och bred förståelse för den inhemska matkedjan från jord till bord.

Skogsvaldebatt i samband med SLC Nylands vårmöte

Nyländska bönder och skogsägare samlas på torsdag (4.4.) till SLC Nylands vårmöte på Söderkulla Gård i Sibbo. På eftermiddagen hålls på samma plats SLC:s valdebatt om det finländska skogsbruket.

Ny SLC-medlemsförmån: Hyr eller hyr ut med SKED

SLC har inlett samarbete med SKED Oy som erbjuder en mobilapplikation för lantbruket som gör det möjligt att dela befintliga resurser med varandra och samtidigt skapa nya intäktsströmmar till gården.

SLC: Använd korrekta fakta om matproduktionens klimatpåverkan!

– När man går ut med information är det viktigt att man har rätt fakta. I Paris-avtalet har man kommit överens om att varje land tar ansvar för sina egna klimatutsläpp. Därför är det vilseledande att rakt av tillämpa global statistik på finländska förhållanden, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

SLC - Val
LF:s riksdagsvalstent

På LF:s redaktion har vi sammanställt fem frågor till de riksdagskandidater som är medlemmar i SLC.

Kommentaren: Bra skogspolitik bygger inte på kvartalsekonomi

När det gäller skogsskötsel så måste ansvarsfulla beslutsfattare inse att beslut idag har konsekvenser femtio och hundra år framåt. I skogen fungerar ingen kvartalsekonomi, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC: Viktigt att minimera ekonomiska förlusterna av stormfälld skog

Alfrida-stormen som svepte över Åland och vissa delar av fastlandet vid nyår kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, takorganisation för de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna.