Dags att anmäla sig till Bondebåten

För drygt ett år sedan ordnades Bondebåten för första gången. Evenemanget blev en framgång och nu är det dags igen. Den 29 mars ordnas Bondebåten igen och också i år verkar intresset vara stort.

SLC - Kottpris
SLC:s styrelse kritiserar prissänkningar på kött

SLC:s styrelse ställer sig kritisk till köttförädlingsföretaget HKScans beslut att sänka producentpriset för nöt och broiler.

SLC - Dsc 1051
”Flera ben att stå på en nödvändighet på landsbygden”

Företagaren och mångsysslaren Jan-Anders Vesterlund blev officiellt ny spannmålsodlare i hembyn Karvat, Oravais, ifjol. Han skulle gärna utöka sin odlingsareal i framtiden om det finns praktiska möjligheter.

SLC - Cap 2
CAP-turné i Salo Mycket ännu öppet men Finland har klara linjer

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) medger att mycket ännu är öppet kring EU:s kommande gemensamma jordbrukspolitik CAP27, när hans CAP-turné besöker Salo tisdag förmiddag. Finland har ändå ganska klara linjer och avsikten med CAP-turnén är inte minst att förankra dem. – Vi vet dock inte ännu när vi kan inleda programperioden för den nya politiken, säger ministern. Den är planerad att inledas 2021, men det kan hända att vi behöver ett eller kanske rentav två tilläggsår. Det är närmare 150 deltagare, varav cirka en femtedel svenska SLC-medlemmar, som anlänt till medborgarinstitutet i Salo tisdag förmiddag. Lite under hälften är under 50 år.

SLC - Max Schulman
Max Schulman får utmärkelse från Andalusien

MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har tilldelats utmärkelsen ASAJA CADIZ-Christobal för sitt arbete som ordförande för spannmåls- och oljeväxtgruppen inom den europeiska bondeorganisationen COPA.

Ny kontrollnämnd för åländska ekoodlarna

Landskapsregeringens jordbruksbyrå har för åren 2019-20 tillsatt en ny kontrollnämnd för ekologiskt framställda jordbruksprodukter.

ÅPF får bidrag för mattävling på Island

Ålands Producentförbund får 16.400 euro i bidrag av landskapsregeringen för att delta i den nordiska mattävlingen EMBLA 2019 som arrangeras på Island.

Brysselkontoret: Rösta rätt, räkna rätt

För finländska jord- och skogsbrukets del inträffar både riksdagsvalet och europaparlamentsvalet under en kritisk tidpunkt eftersom riktlinjerna för den kommande gemensamma lantbrukspolitiken sannolikt fastställs under den kommande valperioden, konstaterar SLC:s ungdomsombudsman Annika Öhberg.

SLC - Drivning6 Webben
Perfekta drivningsförhållanden gläder skogsvårdsföreningen

Det kalla vädret välkomnas av alla inom skogsbranschen. Drivningsförhållandena är goda och det går att utföra arbeten också på torvmarker.

SLC - Kimito B Webben
Skogsreviret öppnade dörrarna för Kimitonejdens skogsägare

Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret har tagit vid där Kimitonejdens skogsvårdsförening slutade. Revirets verksamhet på Kimitoön inleddes i början av året.

SLC - Portin Webben
Samhällsplanering och ökad förståelse för skogsbruket viktiga frågor för SLC:s nya skogsombudsman

Forstmästare Anders Portin börjar som SLC:s skogsombudsman i april. På agendan står bland annat samhällsplaneringen samt att öka allmänhetens förståelse för hållbart skogsbruk.

6 orsaker att satsa på finländskt skogsbruk

Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC, takorganisation för både producentorganisationer och skogsvårdsföreningar i Svenskfinland, att lyfta fram skogen som ett valtema.