SLC:s förbundsfullmäktige håller ordinarie vårmöte tisdagen den 23 juni kl.9.00. Mötet hålls digitalt via SLC:s videomötestjänst.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
På onsdagseftermiddagar har unga finlandssvenska jordbrukare möjlighet att ägna sig åt en virtuell kaffepaus. De kan diskutera kring aktuella arbetssituationer och utbyta tankar med kollegor.
Min bestämda uppfattning är att vi inte kan råda bot på marknadsproblemen själva inom livsmedelskedjan utan är i behov av en reglering av livsmedelsmarknaden, skriver ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.
Helmi är ett nytt skyddsprogram som genom olika åtgärder bland annat skyddar och restaurerar myrar. Det goda i det nya programmet är att det baserar sig på frivillighet för skogsägarna och har en frikostig finansiering, konstaterar Niclas Sjöskog, ordförande för SLC:s skogsutskott.
Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett internationellt webbseminarium 11.6 om hur småbrukare lyckas hantera kort- och långvariga risker.
Ålands Producentförbund har av landskapsregeringen fått 12.600 euro för genomförande av marknadsföringskampanjen ”Sätt Åland på tallriken”.
Nu har producenterna möjlighet att påverka den finländska GLOBALG.A.P.-certifieringen och ansöka om medlemskap i den så kallade KATTRY-gruppen, till vars uppgifter bland annat hör att anpassa tillämpningen av GLOBALG.A.P. till finländska förhållanden och lagstiftning.
NTM-centralen i Södra Österbotten planerar att förlänga motorvägen från Vasa till Laihela. Det skulle ställa till det för skogs- och jordbrukare samt lokalbefolkningen i området. Inga alternativ är bra, säger Bjarne Mara.
Österbottens svenska producentförbund r.f. har i maj delat ut stipendier.
Nu genomförs en medlemsenkät genom vilken MTK och SLC vill försäkra sig om att de för medlemmarna viktigaste faktorerna har beaktats när genomförbara åtgärdshelheter ska sammanställas för att minska på jordbrukets koldioxidutsläpp tills 2035.
Nu ska åländsk mat marknadsföras med hjälp av en särskild ”Terroir- och merroiratlas” som lyfter fram karaktäristiska och unika värden för livsmedel från Åland.
Projekt erbjuder gratis gipsbehandling för att minska övergödningen av Skärgårdshavet. SLC Åboland tycker man borde vara tydligare med möjliga baksidor.