Skogsvaldebatt på måndag i Vasa

Måndagen den 8 april kl.15.00 är det möjligt att känna riksdagsvalskandidater från olika partier på pulsen i en valdebatt om det finländska skogsbruket.

Mjölkdelegationen: Oklarheten med djurskyddslagen och avbytarservicen oroar producenterna

Mjölkdelegationen uttrycker sitt missnöje över den oklarhet som råder gällande djurskyddslagen och avbytarservicen. Mjölkproducenterna behöver kontinuitet och framtidstro i sin vardag.

SLC - Dsc 1239
Kassaflödet, klimatavtryck och självhandledning i fokus på Bondebåten

Deltagarna på Bondebåten 2019 fick ta del av ett brett utbud av föreläsningar. Ekonomihantering, klimatpåverkan och självhandledning är exempel på några ämnen som det lades fokus på under överfarten från Vasa till Umeå.

SLC - Dsc 1262
Biogasanläggning i Vindeln unikt gårdsprojekt i Västerbotten

Den biogasanläggning som bröderna Thomas och Mattias Nilsson har etablerat vid sin mjölkgård i Vindeln är en unik satsning i Västerbotten. Av gödseln från den egna gården produceras både el och värme för eget bruk och försäljning.

SLC - Dsc 1282
Bondebåten populärt och trivsamt evenemang

Den andra upplagan av Bondebåten bjöd på föreläsningar, gårdsbesök i Västerbotten samt inte minst god mat och underhållning på hemvägen. Enligt Henrik Ingo på YA är det sannolikt att evenemanget får en fortsättning nästa år.

Ekotankesmedja 2019 på YA i Österbotten

Den årligen återkommande Ekotankesmedjan ordnas nu för tionde gången och denna gång vid Yrkesakademin i Österbotten, Kungsgårdsvägen 30 A i Gamla Vasa torsdagen den 11 april.

SLC - Dsc 1309
En busslast med västnyländska bönder i österled

Lantmannagillena i Ingå och Degerby ordnade för en vecka sedan en vårutfärd till Östnyland.

SLC - Dsc 1231
Nya lagen om enskilda vägar inte alltid lätt att tillämpa

Det är inte längre den kommunala vägnämnden som är besvärsinstans i samband med tvister angående väglagsärenden. Se där ett exempel på en praktisk förändring som den nya lagen om enskilda vägar medför.

SLC - Dsc 1187
Efterlyser ny diskussion om gårdsslakteriernas villkor

Småskaliga slakterier på landsbygden är ett positivt fenomen ur ekonomisk, miljömässig och etisk synpunkt. Den byråkrati som reglerar verksamheten kunde dock lindras av flera orsaker, säger fårfarmaren och SFP-riksdagskandidaten Christoffer Ingo.

SLC - Dsc07604
Mildare vintrar ställer nya krav på skogsbruket

Stormarna har inte blivit fler, men mildare vintrar och dålig tjäle i markerna medverkade till de svåra stormskadorna i Sveriges skogar åren 2005 och 2007. Det är en av slutsatserna som skogsskötselspecialisten Per Hazell från Skogsstyrelsen i Sverige presenterade vid Ålands Skogsvårdsförenings välbesökta vårmöte den 25 mars.

SLC - Slc Aboland Valdebatt 1
SLC Åboland höll vårmöte med valdebatt

SLC Åboland höll vårmöte och riksdagsvalsdebatt på Hotell Stallbacken på Nagu. Gipspridning, kolbindning och betande djur var bland annat på agendan.

SLC - Ooosp1
Långgård: Viktigt att Österbotten får en landsbygdskandidat invald i riksdagen

Kampen om en ny djurskyddslag fortsätter. En politisk kamp som kan bli mycket hård. Nu behövs riksdagsmän som förstår landsbygden och vi måste gå man hur huse på valdagen för att så sker, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.