SLC - Lpa 18032019
Ta hand om bonden: SLC skrev samarbetsavtal med LPA

SLC har ingått samarbetsavtal med LPA inom nätverket Ta hand om bonden. Nätverket har bildats för att effektivera arbetet med att hjälpa lantbrukarna att orka bättre i sitt arbete.

SLC - Img 0328
Är du årets nordiska råvaruproducent, matentreprenör eller mathantverkare?

Nu är det dags att anmäla din kandidat till det nordiska matpriset EMBLA. Bakom tävlingen står de nordiska bondeorganisationerna.

SLC - Norrback
Norrback orolig över samhällsutvecklingen – ställer upp i riksdagsvalet

Trump i väster och Putin i öst. Och en nationalistisk våg som sköljer igenom Europa. Den samhällsutvecklingen oroar Anders Norrback. Till den grad att han ställer upp som kandidat för SFP i riksdagsvalet.

SLC - Kolumn Graf
Kommentaren: Marknadsutsikter inför kommande spannmålssäsong

Den gångna skördesäsongens torka både i Finland, speciellt Nordeuropa men också globalt, har påverkat prisutvecklingen i Finland på ett gynnsamt sätt under det pågående spannmålsåret 2018/19. Hur ser då marknadsutsikterna ut inför kommande säsong 2019/20? frågar sig SLC-ombudsmannen Rikard Korkman.

SLC - Dsc07445
ÅPF-protest mot otydlig upphandling

Ålands Producentförbund vill att landskapsregeringen avbryter sin upphandling av ny entreprenör till caféet och matserveringen i kanslihuset. ÅPF kräver i ett brev från förra fredagen att lokalproducerade råvaror ska vara ett villkor för den som driver matserveringen för landskapets och lagtingets personal och politiker. Men landskapsregeringen fortsätter upphandlingen som planerat.

ÖSP:s spannmålsutskott: Kartlägg nu redan vem som ska köpa din spannmål

ÖSP:s spannmålsutskott sammanträde i veckan för att diskutera läget inom spannmålsmarknaden. Utskottet konstaterade att odlarna behöver nu vara aktiva och kartlägga marknaderna och kontraktsalternativen för den egna gården inför kommande säsong.

SLC - Tenala 1
SLC Nylands vårmöten: ”Vi ska tänka i nya banor”

SLC Nylands vårmötesrunda drog i gång måndag kväll med Tenala-Bromarfs och Raseborgs lokalavdelningars årsmöten på hotell Sea Front i Ekenäs. Förbundsordförande Thomas Antas var en av kvällens talare.

SLC - Potatisutskskottet1
SLC:s potatisutskott möttes: Producentpriset på potatis är allt för lågt

​SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors på onsdagen. Branschutvecklingen, marknadsläget och bildandet av producentorganisationer för att centralisera utbudet på marknaden och stärka producenternas ställning var på agendan. MTK:s växtodlingsombudsman Antti Lavonen medverkade.

Markägarseminarium 25.3 i Liljendal

På seminariet tas upp möjligheter och faktorer att beakta för att via ägoreglering eller i samband med arrende av tilläggsmark förbättra arronderingen, minska kostnaderna och förbättra lönsamheten.

Stödpersonerna lyssnar!

Gå inte ensam och grubbla utan lyft luren till en stödperson som du kan prata med så att ni tillsammans kan söka en utväg ur svåra situationer.

SLC - A3F16999 37Eb 45Bd 8F71 E059Cec1B234
Semifinalisterna i Årets Kock och Årets Servitör 2019 är klara

Årets Kock och Årets Servitör-tävlingarna utgör ett utmärkt språngbräde för professionella inom restaurangbranschen i Finland. Genom uttagning valdes 16 deltagare till semifinal i Årets Kock 2019 och sju deltagare till semifinal i Årets Servitör 2019.

Ny medlemsförmån: Bonussamarbete med FMG om lastväxlarsläp och -vägsladdar

SLC och FMG har ingått bonusförmånssamarbete för SLC-medlemmar år 2019.