SLC - 39369138680 74F7E42Cfb O
SLC samarbetar med Årets Kock och Årets Servitör 2019-2021

SLC har inlett samarbete med ELO-stiftelsen, d.v.s. stiftelsen för finländsk matkultur, gällande de nationella tävlingarna Årets Kock och Årets Servitör under 2019-2021.

SLC - Dsc 6995
Nils Torvalds tog emot lantbruksjournalisternas pris

Lantbruksjournalisternas förening Maataloustoimittajat belönade på en tillställning i Helsingfors 28 januari Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) med informationspriset ”Tiedonjyvä 2018”. Nils Torvalds får priset för sin förtjänstfulla insats för att klargöra skogarnas betydelse som kolsänka i Bryssel i förhandlingarna om den så kallade LULUCF-förordningen.

SLC - Dsc 0988
Syskonen Hagman satsar på både mjölkkor och tjurar

Slutuppfödning av tjurar blir en extra nisch för mjölkproducenterna Tobias och Tea Hagman framöver. Syskonen, som registrerades som nya jordbrukare i april ifjol, uppför två nya fähusbyggnader i hembyn.

SLC - Gosta Lundstrom2
Gösta Lundström tackar för sig efter 30 år i SLC:s fullmäktige

​Gösta Lundström är välkänd inom producentrörelsen och i skogsvårdsföreningskretsar. I Sibbo var han medlem av kommunfullmäktige i fyra mandatperioder och dessutom har han haft flera andra förtroendeuppdrag. På hemgården Norrkulla blev Gösta jordbrukare 1979 och efter 30 år i SLC:s fullmäktige tackar han nu för sig.

Generationsväxlingskurser i Österbotten

Nästa vecka arrangerar ÖSP generationsväxlingskurser på tre orter som är kostnadsfria för medlemmar.

SLC - Dsc07809
En miljon kubikmeter skadat i de åländska skogarna

Vid skogsbranschens välbesökta informationsmöte i kongresscentret Alandica i Mariehamn förra torsdagen konstaterade Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman att stormen Alfrida/Aapeli kan ha vållat skador för en miljon kubikmeter i de åländska skogarna.

SLC - Svfkontor4
SVF Österbotten stänger kontor i Pörtom och Övermark

Förra veckans måndag beslöt Skogsvårdsföreningen Österbottens styrelse att stänga kontoren i Pörtom och Övermark. Fullmäktigeledamoten Thomas Ekman är kritisk till beslutet. Vi har inte haft några påverkningsmöjligheter, säger han.

Andra vildsvinet fälldes på Åland

Ett andra vildsvin sköts i lördags på Åland i samma område som det första vildsvinet som sköts dagen före julafton.

SLC - Betodling
Överväg odling av sockerbetor!

SLC och Sucros uppmanar odlare att överväga om sockerbetsodling kunde vara ett alternativ för dem och bjuder på betor och burgare i Raseborg 1.2 och i Vasa 4.2.

ÅPF pressar på för högre virkespriser

ÅPF pressar nu på för högre virkespriser åt skogsägarna.

SLC - Grune 1
Finland storsatsar på världens största matmässa

Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche som öppnar i Berlin i dag. Under onsdagen höll Henrik Creutz från Malmgård i Pernå på att ställa i ordning i den finländska hallen, hall 10. Det är tredje året i rad som Malmgård är med.

SLC - Grune Mats
Nylund i Berlin: Nordligaste jordbrukslandet har mat av toppkvalitet

Finländska råvaror och matproduktionens särdrag, matens spårbarhet och konsumenternas rätt att känna till matens ursprung lyftes fram när arrangörerna för Finlands partnerlandssamarbete presenterade storsatsningen på Grüne Woche i Berlin i dag. SLC:s ordförande Mats Nylund påtalade hur Finlands läge påverkar landets matproduktion.