Den inhemska köttproduktionens överdrivna roll som klimatbov diskuteras livligt på ÖSP:s fullmäktiges höstmöte. Nu är det hög tid att jordbruket kommer ut som vinnare i den allmänna debatten, säger Pauliina Holmqvist från Karleby.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Saloenheten tar jumboplatsen med skolvitsordet 6,7 i en enkät där husdjursföretagare fått dela med sig av sina erfarenheter av avbytarservicen. På nästsista platsen ligger enheten i Lovisa med ett skolvitsord på 6,9. Det här framgår ur en enkät som SLC Nyland och MTK låtit göra om avbytarservicen i södra Finland. Medelvitsordet för alla nio enheter södra Finland är 7,68.

Nina Mannström trivs i ladugården. Till all lycka, för det är där hon håller till mest hela tiden. Arbetet i ladugården tar så lång tid att en ensam avbytare inte klarar av det. Det blir helt enkelt för många timmar.

SLC Nylands ordförande Thomas Antas inledde förbundets höstmöte med att konstatera att trots att han är trött på klimatdebatten så kommer vi inte att bli av med den. I varje fall inte på några årtionden. I följande andetag konstaterade Antas också att människor bättre borde försöka inse vad klimatförändringen egentligen beror på och vilka proportionerna är.

Marcus Rosenlund är vetenskapsredaktör vid Svenska Yle och håller i trådarna för det populärvetenskapliga programmet Kvanthopp på radio Vega. På den nyländska bondedagen talade han mest om vetenskap, men också om sanning.
De gröna näringarna, åkrarna och skogen, är de medel vi har för att binda och ta bort växthusgaser ur atmosfären. I synnerhet våra skogar är betydande kolsänkor konstaterar SLC Nylands höstmöte i ett uttalande.

Klimatet var på agendan när SLC ordnade ungdomsträff i Karleby förra helgen. Ett viktigt tema som väckte diskussion. Jordbruket ska vara med i utvecklingen men lönsamheten måste också beaktas, säger deltagarna Mats Edström och Sofie Nylund.
Enligt en färsk undersökning har köttet en rätt stabil plats på finländarnas matbord. Över 80 procent av finländarna äter kött åtminstone en gång i veckan. Tre av fyra finländare är helt eller nästan helt av samma åsikt att den finländska köttproduktionen borde åtminstone motsvara finländarnas konsumtion av kött.
På tisdag (19.11) väntas igen över hundra nyländska bönder till Nyländsk Bondedag på Saga Congress Center (Fur Center) i Vanda. Väder är ett givet samtalsämne då bönder samlas. Den här gången lär det även bli tal om hur vädret förändrat världen, samt om glyfosat och resistens.
SLC efterlyser åtgärder för ökad kolbindning som är praktiskt genomförbara. Detta med anledning av nya beräkningar som arbets- och näringsministeriet presenterade under fredagen om alternativa vägar för Finland att nå koldioxidneutralitet 2035 enligt regeringsprogrammets målsättningar. Scenarierna har gjorts upp under teknologiska forskningscentralen VTT:s ledning tillsammans med olika forskningsinstitut, bland annat. naturresursinstitutet Luke.

Diskussionskvällen ”Oss bönder emellan” i Lovisa på tisdagskvällen lockade ett femtiotal bönder från trakten. Producentpriser, andelslag, klimat och miljö, utbildning och biogas upplevdes som intressantast.
I skrivande stund fortsätter den strejk inom Posten som inleddes i måndags. Strejken drabbar bland annat utdelningen av tidskrifter dit Landsbygdens Folk hör.