Jordbruk SLC Marknad Livet på landet

Kossorna kommer till
Helsingfors Universitet

Korna Orawa och Okadi finns på plats tisdagen den 5 november kl.11-13 utanför Helsingfors Universitets Porthania-byggnad i centrum av Helsingfors. De båda korna visar gärna upp sig eftersom de är vana utställningskor som tycker om människor.

MTK maaseutunuoret, SLC-unga och Helsingfors Universitets husdjursvetenskapsstuderandes klubb Akateeminen karjakerho AKK vill i god anda låta förbipasserande och allmänheten blir mer bekanta med kor. Samtidigt påminner de unga jordbrukarna och husdjursstudenterna om att tack vare ansvarsfulla produktionsmetoder har korna i Finland många positiva effekter på bland annat miljön.

Det gräs som korna äter binder kol, dyngan fungerar som naturlig gödsel, betesgång stärker den biologiska mångfalden och den finländska produktionen har ett hållbart vattenavtryck. Vattenintensiv husdjursproduktion lönar det sig att idka i länder med rikliga sötvattenresurser såsom i Finland.

Dessutom kommer över 80 procent av det finländska nötköttet från mjölkkor. Via nötkötts- och mjölkproduktionen uppstår utsläpp av växthusgaser, men arrangörerna påminner om att det inom lantbruket görs ett aktivt arbete för att minimera dessa utsläpp och för att effektivera kolbindningen.

Under jippot berättar ägaren av korna, mjölkproducent Eeva Linnainmaa om sina kor och mjölkproducent Kaisa Pihlaja berättar om den finländska mjölkproduktionen.

Medias representanter, studerande och andra förbipasserande bjuds in till diskussion och för att bekanta sig med Orawa och Okadi, och för att ta en koselfie. Motsvarande jippo ordnas även samma dag i Jyväskylä. Mera information på SLC:s hemsida.