Lokaalmote2
I måndags höll Kronoby, Nedervetil, Terjärv och Karleby lokalavdelningar av ÖSP årets första höstträff. Temat var biogas. Ett mycket aktuellt tema, konstaterar Mats Holmqvist (stående), ordförande för Karleby lokalavdelning.
Jordbruk SLC

ÖSP:s lokalavdelningar
börjar ordna höstträffar

Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett ordnandet av intressanta höstträffar. Först ut i måndags var Kronoby, Nedervetil, Terjärv och Karleby lokalavdelningar. Temat för träffen var biogas.

– Förnyelsebara energikällor är högintressanta. Lantbruket kan vara både konsument och producent och därför valde vi att satsa helt på intressanta föreläsningar kring biogas, säger Mats Holmqvist, ordförande för Karleby lokalavdelning av ÖSP.

Det var i måndags som årets första höstträff gick av stapeln i Karleby. Mycket är på gång kring just biogas i de norra delarna av Österbotten.

På plats var bland annat ÖSP:s tidigare verksamhetsledare Jan-Ove Nyman som berättade om sitt biogasprojekt. Nyman har de senaste åren arbetat med att bygga en biogasstation som med största sannolikhet kommer att bli verklighet nästa år i Kronoby.

En annan föreläsare var Stefan Högnabba från bolaget PK Biogas som planerar bygga en biogasanläggning i Kållby som huvudsakligen av vall ska producera biogas, flisvärme och trafikbränslen.

Den ekologiska mjölkproducenten Bjarne Mara i sin tur berättade om sitt projekt att bygga en biogasreaktor på gården som ska värma hus och bruksvatten.

Lokaalmote4
På plats i Karleby i måndags var Jan-Ove Nyman som berättade om hans projekt att bygga en biogasstation i Kronoby sannolikt nästa sommar. Deltagarna fick också höra om PK Bioenergis planer i Kållby och Bjarne Maras projekt på gårdsnivå.

Möjlighet för lantbrukare

– Vi vill med det här programmet visa vilka möjligheter vi lantbrukare har. Det är mycket som är på gång här i regionen för tillfället. Vi kan också bli bättre på att medverka till att producera inhemsk bränsle och det här temat ligger verkligen i tiden. Vi känner att det är dags att börja svara på den efterfråga som finns, säger Holmqvist.

Holmqvist har själv bytt till gasbil för ett drygt halvår sedan.

– Jag är mycket nöjd med den bilen och jag tycker överlag att vi ska använda mer biogas inom jordbruket. Höstträffen handlar om att kanske få svar på vissa frågor kring utmaningar och möjligheter. Själv tycker jag det är fantastiskt eftersom vi har bränsle på alla lantgårdar som dessutom ger ett lägre kolavtryck, konstaterar han.

Markus Skullbacka, ordförande för Terjärv lokalavdelning, höll med. 

– Biogas och projekt kring det är mycket aktuellt och det ska bli intressant att se vad som kan förverkligas. Biogas är definitivt ett alternativ. Vi har det bra förspänt och jag ser fram emot intressanta diskussioner, säger han.

Nästa höstträff ordnas den 18 november i Nykarleby och Kristinestad.