20191030 203434
Kyrkslätt landsbygdsförenings ordförande Anders Engberg, sekreterare Hanna Westman och kassör Staffan Åberg. FOTO: Bjarne Westerlund
Jordbruk SLC

Tre landsbygdsföreningar
blev en i Kyrkslätt

Ett historiskt föreningsmöte hölls i onsdags på Wohls gård i Kyrkslätt. Av tre föreningar bildades den nya föreningen Kyrkslätt landsbygdsförening. Föreningarna Kyrkslätt NSP, Kyrkslätt lantmannagille och Kyrkslätt landsbygd sammanslogs till en enda förening.

Rent praktiskt gick det till så att den tidigare existerande föreningen Kyrkslätt landsbygd genomgick en stadgeändring och ett namnbyte till Kyrkslätt landsbygdsförening. De två andra föreningarna avslutades.

– Orsaken är främst att det varit nästan samma personer i alla tre föreningsstyrelser, förklarar Mats Wikner som blev den sista ordföranden för SLC Nylands lokalavdelning i Kyrkslätt (NSP).

Storstaden trycker på

Den nya föreningens styrelse består både av äldre och yngre förmågor. Till ordförande för den nya föreningens styrelse valdes Anders Engberg, som tidigare varit lantmannagillets ordförande i Kyrkslätt. Till styrelsemedlemmar valdes Hanna Westman (sekreterare), Staffan Åberg (kassör), Mari Lindström, Thomas Wikström, Fredrik Ljungqvist, Henrik Fröberg och Tom Österman.

– Nu hoppas jag att den nya styrelsen ska ha nya friska tag, för det kommer nog att behövas, säger Anders Engberg.

Han avser främst den situation där Kyrkslätts lantbrukare befinner sig i och med den omedelbara närheten till huvudstadens metropolområde. Tätortens intressen går ofta stick i stäv med jordbrukens dito och markägare upplever sig överkörda av planläggning och markplanering.

Engberg tänker sig därför att den nya styrelsen kommer att ha ett digert uppdrag att fungera som intressebevakare för de lokala jordbrukarna och markägarna.

Föra arvet vidare

Också i Kyrkslätt upplever bondekåren en omställning där antalet gårdar minskar. För tillfället finns omkring 70 stödsökande gårdar i kommunen. Engberg vill gärna jobba för att det också i fortsättningen ska finnas förutsättningar att bedriva jordbruk i området.

– Andra yrken konkurrerar förstås på ett annat sätt i och med närheten till huvudstadsregionen. Här kan man välja att åka en bit och förtjäna tredubbelt bättre, säger han.

Samtidigt vet han något som många stadsbor inte alltid förstår:

– Har man haft sin gård i generationer säljer man inte så där bara. Det måste finnas förutsättningar för oss att sköta gården och föra arvet vidare, säger Engberg.

Han upplever att det finns en hel del okunskap om jord- och skogsbrukets realiteter bland folk som inte har några band till dessa.

– En del verkar tycka att bara man får avverkningarna stoppade så kan man med rent samvete åka till Thailand, suckar han.

Därför kommer just intressebevakning att sitta högt på listan på den nya föreningens agenda. Dessutom vill föreningen föra gillesarvet vidare i form av trevlig gemenskap.

Den första programpunkten är gemensam julfest tillsammans med Esbo landsbygdsförening. En annan tradition som kommer att föras vidare är arrangerandet av lantmarknad i Kyrkslätt centrum.

Digert förarbete

Planeringen att sammanslå den tre föreningarna har pågått i flera år. Bland medlemmarna har det funnits ett visst motstånd mot att avsluta de gamla ärevördiga föreningarna.

– Men historien finns ju kvar. Den försvinner ingenstans, säger Mats Wikner.

Som på alla andra håll har det varit svårt att hitta frivilliga att ställa upp i alla tre föreningar med ungefär samma målgrupp.

– Vi är alla trötta på att strida mot byråkrater och ändå satt vi här i olika föreningar och gjorde upp protokoll i alla tre föreningar, säger Mats Wikner.

Nu hoppas också han att det ska bli mindre byråkrati och mer intressebevakning i den nya föreningen.

Formellt måste föreningen ännu godkännas av Patent- och registerstyrelsen.