Dsc01264
Skrivbordet är fyllt med papper när Sue Holmström läser in sig om allemansrätten, som hon ser som en väldigt viktig fråga för markägare. På lilla Åland med sina många turister har man för att skydda markägare bland annat försökt hävda en striktare tolkning av allemansrätten än i Finland och Sverige.
Jordbruk SLC

Nya ÅPF-direktören
med på första stämman

På Luciadagen i dag den 13 december har Ålands Producentförbunds medlemmar chansen att träffa sin nya verkställande direktör Sue Holmström på förbundets höststämma i Mariehamn.

– Det ska bli spännande och kul att få träffa så många lantbrukare och skogsägare som möjligt. Det är ju de som sist och slutligen bestämmer vad vi ska syssla med, säger hon.

När höststämman hålls har Sue Holmström, 42, hunnit jobba sex veckor på ÅPF-kansliet i Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby tillsammans med sin företrädare Henry Lindström, 63, som fungerar som senior rådgivare innan han från årsskiftet blir pensionär på riktigt.

Man kan förstå att hon är glad för hjälpen med att komma in i de nya arbetsuppgifterna.

– Det känns bra att ha fått en första överblick över vad jobbet innebär. Det kommer in ärenden från alla håll och plötsligt också något helt nytt som man måste sätta sig in i. Men Henry har full kontroll och kan alltid hänvisa till någon mapp med information om hur liknande ärenden hanterats tidigare, förklarar Sue.

Hon betonar också vikten av Henry Lindströms erfarenheter som politiker i Ålands lagting.

Ersättningar krävs för markägarna

Under Sues första arbetsveckor har det i alla fall mest handlat om den kommande nya vattenlagen och de skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som landskapsregeringens miljöbyrå slagit fast. Det har skett utan att alls beakta ÅPF:s invändningar och påpekanden att ersättningsfrågorna måste klarläggas innan man begränsar markägares rätt att utnyttja sina marker.

En stor utmaning för framtiden är förstås vad EU:s kommande nya jordbruksprogram innebär för Ålands del. Redan nu står det klart att Åland inte som hittills får ha ett eget Landsbygdsutvecklingsprogram, utan måste bli en del av det nationella finländska systemet.

Hur detta ska utformas för att också ta hänsyn till Ålands speciella förhållanden är något som framför allt landskapsagronom Sölve Högman ska förhandla om med berörda finländska myndigheter.

– Vi på ÅPF är redo när det blir dags att förhandla om programmets utformning för Ålands del. Vi hoppas förstås att stöden ska ge så bra förutsättningar som möjligt och riktas till aktiv och hållbar närproduktion. Men tills vidare hänger allt i luften.

”Måste se sakerna från andra hållet”

Förstås måste ÅPF också samarbeta med många andra tjänstemän och instanser än Sölve Högman, som är chef för landskapsregeringens jordbruksbyrå.

Men där har Sue Holmström ett bra utgångsläge eftersom hon de senaste elva åren varit lantbruksinspektör vid samma byrå.

Hon känner alltså tjänstemännen där och vet också hur byråkratin fungerar på andra håll. Hon har nämligen arbetat vid dåvarande Länsstyrelsen i Mariehamn, numera Statens Ämbetsverk, som sköter de jordbruksärenden som faller utanför den åländska självstyrelsens behörighet.

Sue har också jobbat vid Ålands Miljö- och Hälsoskyddsmyndighet ÅMHM samt i samband med stödansökningar fungerat som rådgivare vid Ålands Hushållningssällskap.

– Så nu måste jag kasta om och se på sakerna från andra hållet!

Skapa kontakt till politikerna

Nu gäller det också för Sue och ÅPF att skaffa sig goda kontakter till  politikerna i Ålands nya lagting som valdes i oktober för fyra år framåt.

– Det känns tryggt och bra att Liz Mattsson som har jobbat här i huset som Skördefestens verksamhetsledare blev invald i det nya lagtinget.

Sue Holmström ser också fram emot att bekanta sig närmare med andra nyvalda politiker och beslutsfattare när lagtinget och landskapsregeringen i januari bjuds in till en redan traditionell rundtur på landsbygden för att på nära håll bekanta sig med det åländska jordbruket.

– Det har varit ett uppskattat inslag. Dessutom blir det intressant att nu på höststämman få höra vilka visioner Ålands nygamla näringsminister Fredrik Karlström har för jordbrukets framtid. Jag hoppas förstås på ett bra samarbete mellan honom och ÅPF.

Kroppsmått visar kornas levande vikt

Sue Holmström är uppvuxen i Mariehamn, men eftersom hon ända sedan ungdomsåren varit intresserad av lantbruk valde hon att utbilda sig till husdjursagronom vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Uppsala med biologi som huvudämne.

Hennes magisterarbete handlade om att studera viktutvecklingen över laktationerna hos SRB (Svensk röd och vit boskap) och SLB (Svensk Holstein) korna samt att undersöka när en mjölkko är fullvuxen.

Ett andra huvudsyfte var att studera överensstämmelsen mellan levande vikt och exteriöra mått såsom bröstomfång och mankhöjd för att få en bättre kunskap om hur säkert man kan uppskatta vikten på kor genom att mäta bröstomfång och mankhöjd.

– Studiens resultat visade på att korna inte alls verkade ha slutat växa vid fyra-fem års ålder som litteraturen påstod. Man kan använda sig av kroppsmått för exteriöregenskaper i stället för att väga korna för att skatta levande vikten. Det visade sig att vid samma bröstomfång var korna i studien generellt tyngre jämfört med de angivna vikterna i de tabeller som används vid skattningen.

Kvinnovälde också i ÅPF:s ledning

Sedan 2004 bor Sue Holmström i Saltvik Långbergsöda, en by som är känd på Åland både för sina många bosättningar från stenåldern och för driftiga skogsägare.

Men hennes make Benny Holmström jobbar på landskapets fiskodlingsanstalt i Sund Guttorp och är dessutom både registrerad yrkesfiskare och hängiven jägare.

Till familjen hör också tre barn som är 6, 9 och 12 år gamla.

– Så nu går det mesta av fritiden åt till att skjutsa dem, skrattar hon.

Men i höstens kommunalval blev Sue invald i kommunens fullmäktige och återkommer därmed till lokalpolitiken efter en paus på fyra år. Under sin förra mandatperiod var hon med i kommunens skol- och bildningsnämnd. En sådan plats skulle på nytt passa trebarnsmamman Sue, som nu tillsammans med styrelseordföranden Birgitta Eriksson-Paulson och administratören Anna Südhoff håller koll på ÅPF:s ca 900 medlemmar.