Mats Nylund
Nu är det avgörande att regeringspartierna prioriterar regeringsprogrammet, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
Jordbruk Skogsbruk SLC

SLC:s ordförande är lättad över
fortsatt regeringssamarbete

SLC:s ordförande Mats Nylund är lättad över att regeringen fortsätter med samma bas som hittills. Han hoppas regeringspartierna prioriterar regeringsprogrammet.

– När man ser tillbaka på den regeringskris vi hade förra veckan har vi i SLC all orsak att vara lättade över att de nuvarande regeringspartierna enades så snabbt om att gå vidare med samma regeringsbas och samma regeringsprogram, säger SLC-ordföranden.

– Vi har flera gånger varit inne på att det regeringsprogram vi har är bra för landsbygden och för Svenskfinland. Nu måste målet vara att så mycket som möjligt av programmet kan förverkligas under den här riksdagsperioden.

Producenterna har egna intressen fast

Mats Nylund påminner om att en del av producentförbundens egna målsättningar finns med.

– Vi har med andra ord egna intressen fast i regeringsprogrammet. Det gäller jord- och skogsbruket som gröna näringar, men också landsbygdsfrågor och inte minst sociala strävanden, till exempel avbytarverksamheten.

Mats Nylund framhåller vidare att av de allt överskuggande frågorna är beredningen av EU:s kommande gemensamma jordbrukspolitik, CAP27.

– Det är mycket viktigt att vi är eniga på det nationella planet om vilka alternativ vi ska prioritera.

Om regeringen hade spruckit?

SLC-ordföranden reflekterar över vad som kunde ha hänt ifall regeringsbasen hade spruckit.

– Det hade sannolikt lett till en helt ny regering enligt styrkeförhållandena i riksdagen, det vill säga en regering lett av sannfinländarna. Detta åtminstone i fall inte socialdemokraterna skulle lyckas uppnå samförstånd om en ny regeringsbas, vilket vore milt sagt osannolikt.

Ett annat alternativ hade varit nyval, och det hade enligt Mats Nylund inneburit en olycklig riktning mot en försämring av villkoren för landsbygdsnäringarna, i synnerhet i Svenskfinland.

– Sannfinländarna leder i opinionsmätningarna. Man kan inte kalla dem fientliga gentemot landsbygden, men partiets politik är inte övertygande när det gäller att driva Finlands intressen i EU. Gentemot finlandssvenskarnas ställning och intressen har partiet dessutom varit direkt avvisande.

Enligt Mats Nylund är det nödvändigt att den nuvarande regeringen håller fast vid regeringsprogrammet och satsar hårt på att sysselsättningsmålen uppnås.

– Det skulle betyda ett uppsving även för landsbygdsnäringarna, säger han. Och om regeringspartierna lyckas med det, så har de också en möjlighet att förbättra sin position inför nästa val.

Det förutsätter emellertid enligt Mats Nylund att partierna prioriterar regeringsprogrammet framför sina egna partipolitiska intressen.