Slc Mtk Unga
Från vänster Annika Öhberg, Sören Stenroos (övre raden), Tiia Kuusela, Seppo Korpi (övre raden), Hanna Luukinen, Henrik Kähönen, Heikki Huhtanen, minister Jari Leppä, Joel Rappe och Juha Sarviluoma.
Jordbruk SLC

SLC:s unga jordbrukare
överräckte hälsning till ministern

För att få flera unga till branschen behövs mindre prat och flera konkreta åtgärder. Därför överräckte SLC:s och MTK:s unga producenter en hälsning till minister Leppä med förslag på åtgärder som ska förbättra situationen för nuvarande och kommande unga jordbrukare.

SLC:s och MTK:s ungdomsutskott träffade förra veckan jord- och skogsbruksminister Jari Leppä för att överlåta en hälsning till beslutsfattarna från landets unga producenter. Under mötet hann regeringen avgå och Leppä bli ämbetsminister, men budskapet gick fram ändå.

– Leppä var positivt inställd till våra synpunkter, berättade Joel Rappe, ordförande för SLC Nylands ungdomsutskott. Det har varit mycket prat om att få mera unga till branschen och vi ville komma med konkreta förslag för att det inte bara skall stanna vid bara prat.

Ungdomsutskotten ville bland annat se att den övre gränsen för stödet till unga jordbrukare sänks från 40 till 35 år.

– Trycket på att förlänga stödperioden från 5 till 7 år har varit hårt, sade Rappe. Det är svårt att motivera att stöd för unga jordbrukare skulle betalas ut ända till 47 års ålder. Därför vill vi då hellre sänka den övre åldersgränsen så stödet kunde betalas ut tills man fyller 42.

Ungdomarna ville också se att stöden riktas till aktiva jordbrukare.

– Om skörden inte bärgas utsätts skiftet inte heller för den naturliga nackdel som kompensationsersättningen grundar sig på. Därför borde LFA-stöd beviljas endast för skördade åkrar, vilket i sin tur skulle fungera som ett incitament för att bärga skörden.

Ett sätt att genomföra ändringen kunde vara att anteckna skördesituationen i höstdeklarationen. Det skulle endast innebära en extra blankett att fylla i för odlare som inte förbundit sig till miljöersättning.

– Det nuvarande systemet för arealstöd höjer åkerpriserna, konstaterade Rappe. Det kunde lindras genom ett skördeincitament och en övre åldersgräns för stödmottagaren.

Ett krav på professionell kompetens borde också införas som förutsättning för alla bidrag.

– Vi måste komma ifrån ett system som baserar sig helt på stödrätter. Dessutom vill vi se över hur en aktiv jordbrukare definieras.

Behövs nytt avträdelsestöd

Avträdelsestödet var enligt ungdomsutskotten en fungerande modell som snabbt borde ersättas med ett nytt system.

– Det ersättande systemet får inte försämra möjligheterna att utveckla åtgärder riktade till ungdomar, sade Rappe. Vi vill se att försäljaren får en skattelättnad på försäljningsvinsten när gården överlåts till en ung efterträdare, antingen i samband med en generationsväxling eller vid gårdsförsäljning. Som alternativ till avträdelsestödet lyfte minister Leppä upp möjligheten att betala ut en engångersättning till den som slutar.

Unga jordbrukare som fungerar i en jordbrukssammanslutning bör få tillgång till åtgärder för unga jordbrukare.

– Vi vill också att unga jordbrukare ska ha möjlighet att lyfta förhöjt investeringsstöd i 7 år från att gården övertagits.

Ungdomsutskotten föreslog vidare att servicesedlar skulle tas i bruk inom Neuvo-systemet.

– Med sedlarna kunde producenten köpa tjänsten av den expert som har mest kunskap inom ett visst område. Experten kan sedan skriva en rapport om rådgivningen, vilket kunde innebära att ett rådgivarregister inte behöver upprätthållas.

Övervakningen fortfarande ojämlik

Gällande övervakningen betonade ungdomarna att man fortsättningsvis bör jobba mot ett mera stödande och coachande system.

– Vi hoppas att den mentaliteten ska synas även bland inspektörerna, sade Rappe. Inspektören bör vara klar och tydlig i sin sak och försäkra sig om att producenten känner till sina egna rättigheter samt meningen med besöket.

Alla övervakningsbesök bör vara överenskomna minst ett dygn före besöket. Producenterna måste också behandlas jämlikt i hela landet, och veterinärernas kunnande om produktionsdjur får inte variera per område.

Slutligen tangerade ungdomsutskotten frågan om organogena jordar.

– En aktiv entreprenör bör ses som en resurs när man fattar beslut för att begränsa användningen av torvmarker.

Inför nästa stödperiod bör därför incitament utvecklas för att uppmuntra bästa möjliga teknik och handlingssätt på organogena jordar. På så vis minimeras de negativa effekterna av markanvändningen.