Finansutskottet 1
Det ekonomiska läget i stort torde inte var oklart för någon i riksdagens finansutskott. Sysselsättningen måste höjas till 75 procent, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz (Sfp), utskottsmedlem och ordförande för Svenska riksdagsgruppen.
Jordbruk SLC

ProAgria och 4H får
tilläggsanslag igen

Riksdagens finansutskott meddelade om sitt förslag till riksdagens tilläggsanslag till statsbudgeten för 2020, de så kallade julklappspengarna, i går torsdag. Riksdagen röstar om tilläggsanslagen ännu före julpausen.

Landsbygdsrådgivningen, i praktiken ProAgria, får 1,8 miljoner euro i tilläggsanslag och dess budgetanslag för 2020 blir därmed 5,266 miljoner, vilket är exakt samma som för 2019. 4H får ett tilläggsanslag på 250.000 euro och dess budgetanslag blir därmed 4,055 miljoner. Det här är en ökning med 150.000 euro jämfört med 2019.

Anders Norrback (Sfp), ordförande för ÖSP:s fårutskott, är nöjd över att landsbygdsrådgivningen beviljas tilläggsanslag. Också yrkesfiskarna, Finlands yrkesfiskares förbund (FYFF), får ett tilläggsanslag på 50 000 euro.

- Satsningarna på landsbygdsrådgivningen och yrkesfiskarna är väldigt bra. 75 procent av finländarna vill äta mer fisk. Yrkesfiskarna behöver allt stöd de kan få för att vi också i framtiden ska kunna erbjuda konsumenterna inhemska fiskprodukter, säger Norrback.

Centralförbundet för fiskerihushållningen erhåller också ett tilläggsanslag på 100.000 euro och kunskapscentret för hästnäringarna får ett tilläggsanslag på 60.000 euro. Byaverksamheten får ett tilläggsanslag på 100.000 euro och föreningen Arktiset aromit ett tilläggsanslag på 50.000 euro för att utveckla naturproduktsbranschen.

Anders Norrback Sfp
Satsningarna på landsbygdsrådgivningen och yrkesfiskarna är väldigt bra. 75 procent av finländarna vill äta mer fisk. Yrkesfiskarna behöver allt stöd de kan få för att vi också i framtiden ska kunna erbjuda konsumenterna inhemska fiskprodukter, säger riksdagsledamot Anders Norrback (Sfp) som också är ordförande för ÖSP:s fårutskott.

Beskattningen får inte skärpas

Esko Kiviranta (Centern), vice ordförande för finansutskottet, vidhöll att det är viktigt att beskattningen inte skärps, i synnerhet inte för företagare.

- Företagande måste löna sig också i framtiden. För företagare är det av största betydelse att kunna ha en viss framförhållning också gällande skatter, säger Kiviranta.

Han är inte ensam om att understryka betydelsen av företagande och en rimlig beskattning.

- Det ekonomiska läget i stort torde inte var oklart för någon i finansutskottet. Sysselsättningen måste höjas till 75 procent, säger Anders Adlercreutz (Sfp), utskottsmedlem och gruppordförande för Svenska riksdagsgruppen.

Viktiga tilläggsanslag för att lyckas i denna strävan är enligt Adlercreutz 150.000 euro till Finsk-svenska handelskammarens exportfrämjande arbete i Sverige och 150.000 till Viexpos arbete i Österbotten.

- Österbotten är en exportinriktad region med uttrycklig exportindustri. Behovet av exportfrämjande arbete just där är uppenbart, säger han.

Pargasleden och Estbyvägen

Också den så kallade Pargasleden i Åboland och Estbyvägen i Nyland erhåller resurser via tilläggsanslag. 200.000 euro respektive 500.000 euro.

- Gällande Pargasleden så handlar det om resurser för att fortsätta med dess planering och de här resurserna räcker till för knappt ett års arbete. Vi anser också att Rävsundsbron, vars livscykel börjar gå mot sitt slut, bör tas med i planeringsarbetet. För Estbyvägen gäller tilläggsanslaget förnyande av ytbeläggningen, säger Adlercreutz.

Johannes Koskinen (Sdp), ordförande för finansutskottet, tycker att förfarandet med riksdagens tilläggsanslag kunde ses över till vissa delar.

- Jag efterlyser en hållbarare lösning för bland annat landsbygdsrådgivningen och 4H, säger Koskinen och hänvisar till att resurserna för de här två budgetmomenten år efter år minskas i statens budgetproposition för att sedan ändå få sina resurser via tilläggsanslagen.

Finansutskottet 3
Riksdagsledamöterna Esko Kiviranta (Centern) och Johannes Koskinen (Sdp) är vice ordförande respektive ordförande för riksdagens finansutskott.