SLC - Dsc 1583
Handbok med byinformation aktuellt Lande Bo-projekt

En byhandbok som förser ortsbor och inflyttare med både allmän och byspecifik information. Det hoppas man kunna förverkliga framöver inom ramen det fleråriga Leaderprojektet Lande-Bo som drivs i Aktion Österbottens regi.

Finländska djurrättsaktivister åtalas i Nederländerna

I Nederländerna ställs 64 djurskyddsaktivister från den internationella rörelsen ”Meat the Victims” inför rätta. Aktivisterna, bland dem också finländare, anklagas för hemfridsbrott efter att ha brutit sig in i en grisgård i Boxtel i medlet av maj.

SLC - 1 Img 6439
Njut av försommarens primörer

SLC - Img 7990
SLC på internationell livsmedelssäkerhetsdag: Finland föregångare på säkra livsmedel

Kunskap, samarbete och ansvarstagande gör den inhemska livsmedelskedjan säker. Om detta påminner SLC med anledning av den internationella dagen för säkra livsmedel, som firas i dag, fredag.

SLC - 15325321 993792000731256 7988615932635678111 O
De gröna kan bli vågmästare i EU

Europavalet har givit anledning till många analyser. De flesta är eniga om att det blir svårt att bilda majoriteter i det nya EU-parlamentet och jordbruksutskottet. De gröna har alla chanser att öka sitt inflytande på besluten om nästa jordbrukspolitik.

SLC - Kol4
Lukes rapport välkomnas av växthusproducenterna

Förra veckan presenterade Naturresursinstitutet trevlig statistik för den inhemska växthusbranschen. Kolavtrycket har halverats de senaste åren och nyheten välkomnas av producenterna. Det här känns bra, säger Joakim Strand i Närpes.

Hogan vill underlätta generationsväxlingar

EU-kommissionen vill underlätta generationsväxlingar inom jordbruket. Enligt agrarkommissionär Phil Hogan ska en större del av stödkakan gå till unga jordbrukare. Han föreslår dessutom en premie för äldre jordbrukare som låter pensionera sig.

SLC - Styrmed2
Hon trivs med uppdraget som ny styrelseledamot i ÖSP

Till vardags arbetar hon som ekologisk dikoproducent och har teater som stort intresse och projektvis som arbetsfält. Sedan årsskiftet är Pauliina Holmqvist från Karleby också medlem i ÖSP:s styrelse. Ett uppdrag hon beskriver som utmanande och givande.

SLC - App1
Nu kan växtskyddsexamen avläggas hemifrån

Från och med nu är det möjligt att avlägga växtskyddsexamen elektroniskt. Något som underlättar processen betydligt jämfört med tidigare. Bakom den nya tjänsten ligger Vasaföretagen Vi&He Consulting och Gambit Labs.

SLC - Klimatsmart
Klimatsmart

Ledarsticket: Grattis, Thomas!

SLC:s fullmäktigeordförande och fjärde periodens riksdagsledamot vald för SFP Thomas Blomqvist, 54, blir minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Thomas Blomqvist är jordbrukare i Tenala, han har tidigare varit ordförande för SLC Nyland och mångårig medlem i SLC:s styrelse. Han valdes till ordförande för SLC:s fullmäktige på höstmötet 2017, då riksdagskollegan Mats Nylund valdes till förbundsordförande.

Ledaren: En arbetar- och bonderegering

Folkfrontsregering, rödmylleregering, vår nya regering har redan lanserats under åtminstone de här beteckningarna. I många andra länder skulle man antagligen ha talat om en arbetar- och bonderegering med hänvisning till de två dominerande partierna, socialdemokraterna och centern, låt vara att man får hålla kvar glimten i ögat. Kanske folkfrontsregering ändå är det mest täckande namnet, eftersom regeringen har en bred sammansättning, eller kanske det skulle vara enklare att bara tala om en koalition.