SLC - Wbi2
Var noggrann med besprutningen om du har biodlingar i närheten

Finns det biodlingar i närheten av dina odlingar? Då är det extra viktigt som jordbrukare att följa reglerna för spridning av växtskyddsmedel. Finns det bivarning på preparatet är det ofta förbjudet att använda det under binas flygperiod.

SLC - Dsc 1660
Kari leder utvecklingsprojekt för ökat trähusbyggande

Den större miljömedvetenhet och det utpräglade klimattänkande som kännetecknar dagens samhälle banar väg för ökat trähusbyggande i framtiden. Det framhåller Kari Saulamo som koordinerar ett utvecklingsprojekt i Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ryssland tillåter gensaxen

Ryssland vill modernisera sitt jordbruk med hjälp av gensaxen. Ett nytt forskningsprogram har lanserats för utveckling av 30 olika genredigerade organismer fram till 2027. EU riskerar igen att halka efter i utvecklingen.

Nya rykten tyder på genombrott för Mercosur

Ekojordbruket tar ny fart i Frankrike

SLC - M Med Sina Kupor
Biodling ska få bättre status i Ecuador

I Ecuador vill myndigheterna sprida information om bins betydelse och öka landets honungsproduktion. Mahmoud Kliwah gillar sin biodling och siktar på att utöka antalet kupor från 35 till 200 nästa år.

SLC - Hs Banderolli Ml
Finländska matens dag 4.9 –jordbrukare deltar genom banderollkampanj

Hösten 2019 lanseras historiens första Finländska matens dag den 4 september. Avsikten med dagen är att öka uppskattningen av den finländska maten och Gott från Finland-märket som ett kännetecken för finländsk mat. Genom kampanjen bjuds alla finländare med för att på tallriken välja finländsk mat som man enkelt, snabbt och pålitligt känner igen tack vare Gott från Finland-märket.

Olli Wikberg utsedd till livsmedelsombudsman

Regeringen har utnämnt juris doktor, vicehäradshövding Olli Wikberg till tjänsten som livsmedelsmarknadsombudsman för tiden 1 september 2019 – 31 augusti 2024. Tjänsten som är ny grundar sig på livsmedelsmarknadslagen som började gälla den 1 januari 2019.

SLC höll sig framme i förhandlingarna om regeringsprogrammet

SLC har agerat aktivt gentemot de politiska partierna inför regeringsbildandet. Bland annat om detta påminner SLC:s ordförande Mats Nylund i sin genomgång av regeringsprogrammet under förbundsfullmäktiges vårmöte i Helsingfors i tisdags.

SLC - Paradbild Slc Fmge
SLC godkände miljöprogram

Lantbruket är ytterst sårbart vid snabba förändringar i miljön eftersom näringens produktivitet är beroende av att ekosystemet fungerar med de tjänster som det producerar. Det gäller exempelvis pollinering samt vattnets och näringsämnenas kretslopp. Inte minst av den orsaken anser SLC att nya strategier behövs, som beaktar balansen mellan bruk av naturtillgångar och ekosystemens bärkraft. Under sitt fullmäktigemöte i tisdags godkände SLC förbundets nya miljöprogram, det femte i ordningen sedan producentorganisationens första miljöprogram antogs 1990. Annika Öhberg föredrog ärendet.

SLC - Slcs Medaljregn Carita Marten Och Holger
Medaljer och lyckönskningar inför SLC:s fullmäktigemöte

Senaste måndag, kvällen före SLC:s vårfullmäktigemöte i Helsingfors, kunde SLC:s ordförande Mats Nylund tillsammans med verksamhetsledare Jonas Laxåback och förbundsekonom Gunilla Johansson överräcka förtjänsttecken som förlänats av republikens president till SLC:s tidigare ordförande Holger Falck, tidigare ordföranden för SLC Åboland och SLC:s fullmäktigemedlem Carita Häger På måndagskvällen blev också SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist lyckönskad till sin utnämning till minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

SLC - Niclas For Webben 1
Regeringsprogrammet positivt men framtidens CAP är osäker

SLC har på ett mycket bra sätt fört fram korrekta och obestridliga fakta i klimatdebatten. Det anser fullmäktiges första viceordförande Niclas Sjöskog, som öppnade SLC:s vårfullmäktige i Hagnäs i tisdags.