I Närpes finns i dag minst lika många vargar som för två år sedan när observationerna duggade tätt. Orsaken till att det har varit tyst om förekomsterna nu är att allmänheten inte längre rapporterar observationer. Men enligt jägarna är det viktigt att alla misstänka vargobservationer följs upp.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

I mars 2020 har högsta förvaltningsdomstolen gett tre beslut om vargjakt. Enligt jord- och skogsbruksministeriet stöder besluten dels arbetet med att planera och definiera den stamvårdande jakten och dels klargör de lagens tolkning av habitatdirektivets 16:e artikel vad gäller dispens baserad på människors allmänna säkerhet.

Ännu på 1970-talet var vasstak på lador en vanlig syn runtom i Österbotten, men med tiden har de kännspaka taken i det närmaste försvunnit och kunskapen om dem bleknat bort. Det är dags för en renässans, tänkte man på Stundars friluftsmuseum och arrangerade i början av mars ett välbesökt seminarium om traditionella vasstak i Österbotten.
Vi har under den senaste månaden fått två viktiga rapporter om den finländska vitsvanshjortstammen. Den första kom för en knapp månad sedan från Finlands viltcentral och gäller bytesmängderna den gångna jaktsäsongen, den andra för en dryg vecka sedan från Naturresursinstitutet Luke och gäller stammens storlek och utbredning.
Valiogruppens medlemsandelslag, vars medlemmar producerar 80 procent av all mjölk i Finland, aviserade i slutet av förra veckan att man inför en ny prissättningsmodell för sina producenter. Valio vill bygga upp en ny modell för att bättre kunna förutspå och styra mjölkmängderna. Modellen är ett flerprissystem med ett A-pris, B-pris och C-pris. Modellen tas i bruk från och med 2021.

I Finland uppskattas behovet av arbetskraft uppgå till ca 15.000 arbetare och t.ex. enbart i Österbotten uppskattas behovet vara ca 1.500 arbetare. Detta behov blir verklighet speciellt på våren och på sommaren. Därför kommer NTM-centralen i Österbotten nu att sammankalla aktörer för att fundera på hur man gemensamt kan framskrida i ärendet och stödja branschen.

Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.

För producenter som främst levererar till restauranger gäller det att snabbt göra anpassningsåtgärder, säger växthusodlare Kaijus Ahlberg. Stödåtgärder behövs också för att primärproducenterna ska klara det svåra läget.
Livsmedelsverket ser till att stödansökningen och utbetalningen av stöd löper som de ska också i den rådande exceptionella situationen. Förberedelserna för jordbrukarnas samlade stödansökan fortgår enligt planerna. Den samlade stödansökan öppnas 27.4 och slutar 15.6.

Växthusodlaren Harry Söderberg som i Finström Ämnäs odlar bär i växthus, tunnlar och på friland hade innan gränserna stängdes bokat in ett tiotal utländska säsongsanställda. Via Facebook har han nu sökt ersättande lokal arbetskraft.

SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.