Vilt Aboland Hjortar
Antalet vitsvanshjortar var vintern 2019-2020 uppskattningsvis 109.000 individer och minskade med 2,5 procent jämfört med året innan. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Skogsbruk Livet på landet Tema

Viltcentralens Hermansson:
”Nu ska vi slå fast konkreta
och numeriska mål”

Lukes rapport om vitsvanshjortstammen (27.3) berättar att stammens tillväxt brutits.

Viltplanerare Jörgen Hermansson vid Finlands viltcentral i Egentliga Finland säger att man skjutit 19.000 vitsvanshjortar i landskapet under senaste säsong.

– Det är bra med tanke på att vi haft en vinter utan snö. Stammen tillväxt har nu avstannat, till näst gäller det att slå fast konkreta och numeriska mål för hjortstammen tillsammans med de regionala viltråden, säger Hermansson.

Gäller att hitta rätt nivå

Man ska höra olika samarbetspartners, också producentorganisationerna. Nu gäller det att hitta en nivå och det är alltså fråga om en helt annan nivå än till exempel för älg. Egentliga Finland omfattar knappt en miljon hektar.

– På landskapsnivå är stammen kanske trettio djur per tusen hektar. Det innebär att man kanske borde ha årliga bytesmängder på 15-20 djur per tusen hektar, men vi ska som sagt föra en bred diskussion om det här. Och nu har vi faktaunderlag för den diskussionen, säger Hermansson.

Hermansson understryker att det inte finns någon enkel schablon för vad den årliga avskjutningen ska vara för vitsvanshjortens del.

– I synnerhet för vitsvanshjorten kan de lokala variationerna vara riktigt stora och en felmarginal på fem djur per tusen hektar är inte speciellt mycket. När det gäller vitsvanshjorten är uppgifterna fortfarande inte lika noggranna som för älg, säger han.

Vilt Aboland 1
Mickel Nyström är ordförande för SLC Åboland, Åbolands skärgårds jaktvårdsförenings verksamhetsledare och framför allt passionerad jägare. Han säger att vitsvanshjortsjakten bör ske på rätt sätt för att den ska ge resultat. FOTO: Anna Kujala

Jakten ska gå till på rätt sätt

SLC Åbolands ordförande och Åbolands skärgårds jaktvårdsförenings verksamhetsledare Mickel Nyström säger att vitsvanshjortsjakten bör ske på rätt sätt för att den ska ge resultat.

– Om man vill få resultat lönar det sig att bedriva selektiv jakt på hondjur och kalvar. En hög avskjutning på kalv krävs för att kunna skjuta mycket hondjur. Då får vi en effektiv jakt och under den gångna säsongen är det många jaktlag som gjort just det här. Tidigare var man mer inriktad på handjur.

Nyström är också representant för Åboland i det regionala viltrådet i Egentliga Finland. Han säger vidare att när man talar om jakt så är det uttryckligen fråga om stamförvaltning. I en god stamförvaltning eftersträvar man en jämn avskjutning med sund åldersfördelning.

Jägarna vill få ner stammen till en lämplig nivå och förstås delta i det arbete som viltplanerare Jörgen Hermansson aviserar. I Egentliga Finland vill man ta fram en stamförvaltningsplan där man lägger upp målsättningar för stammens täthet.

– I det skedet när man på ett visst område nått nivån man vill ha ska man förstås ha en avskjutning som fördelar sig jämnt mellan hondjur och handjur samt också beaktar andra faktorer, säger Nyström.