Virkessbild2
Det finns ännu avsättning för massaveden, men restriktionerna på grund av coronaviruset väntas påverka försäljningen av sågade varor.
Skogsbruk Marknad Tema

Sågarnas situation kan
bli utmanande på grund av
coronaviruset

Effekterna av coronavirusets begränsningar har redan börjat påverka försäljningen av sågade varor. Vad de långsiktiga konsekvenserna blir är för tidigt att avgöra, säger tre ledande tjänstemän som svarade på frågor om virkesmarknaden.

Följande frågor besvarades:

1. Hur har årets första månader inletts för virkeshandeln?

2. Hur påverkar coronaviruset virkesindustrin nu och vilka kan de långsiktiga effekterna bli.

Anders Mattsson, vd för Ålands Skogsindustrier Ab:

1. Virkeshandeln har för Ålands Skogsindustriers del varit livlig under början av 2020. I januari mätte vi in rekordstora volymer, under februari och mars har volymerna varit fortsatt höga. Orsaken är att det fortfarande finns virke kvar från Alfridastormen som tas omhand. Vi räknar med att alla stora vindfällen ska vara uppröjda fram till sommaren. Vi har också haft bra avsättning av massaved under första kvartalet.

2. Restriktionerna på grund av coronaviruset har börjat påverka vår försäljning av sågade varor. De sågade varorna svarar för cirka 25 procent av vår omsättning. Vi ser begränsningar i våra leveranser främst utanför Åland. Vi följer noggrant med utvecklingen, det går fortfarande inte att förutspå vilka de långsiktiga effekterna blir.

Magnus Wiksten, revirforstmästare på Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret:

1. Virkeshandeln under årets första månader har varit minst sagt utmanande. På revirets verksamhetsområde hade vi i praktiken ingen vinter alls. I stället kom det rikligt med nederbörd i form av vatten. De dåliga drivningsförhållandena som var rådande redan under hösten blev bara sämre i januari och februari. Utöver den totala avsaknaden av vinterföre påverkades virkeshandeln dessutom av strejkerna inom skogsindustrin.

2. Hittills har skogsindustrin säkert klarat av coronavirusepidemin ganska bra, men nu börjar effekterna av minskad efterfrågan antagligen snart att märkas. På huvudmarknaderna i Europa där det inom många länder råder utegångsförbud är användningen av sågvaror ganska begränsad. Sågarnas situation är därför utmanande och före epidemin har blåst förbi är efterfrågan på timmer säkert mindre än normalt. För kartongindustrin kan jag tänka mig att läget är något bättre då näthandeln nu ökar och det behövs förpackningsmaterial. Vilka de långsiktiga effekterna med minskad virkeshandel blir återstår att se, men det går inte i en handvändning före ekonomin igen är normaliserad.

Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten:

1. Virkeshandelsmängderna i Österbotten har varit på en lägre nivå under årets första kvartal jämfört med de två senaste åren. Också avverkningarna har varit mindre främst på grund av arbetsmarknadskonflikter och väderförhållanden.

2. I dagsläget svårt att förutse hur, om och i vilken omfattning coronavirusepidemin påverkar produktionen inom skogsindustrin och den vägen med en viss fördröjning på virkesmarknaden. Troligt är att inverkan kommer att vara större på mekaniska sidan än kemiska.