Ptt Skog 1
Enligt PTT:s prognos kan skogssektorn återhämta sig från coronakrisen rätt så snabbt förutsatt att de mindre företagen i leveranskedjan inte går i konkurs. Utsikterna för den kemiska och den mekaniska skogsindustrin ser ändå väldigt olika ut.
Skogsbruk Marknad Tema

Skogssektorn kan klara
coronakrisen bättre än
många branscher

Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos för skogsbranschen våren 2020 kommer coronakrisen att slå till mot skogssektorns olika aktörer på ett varierande sätt. Som helhet klarar sektorn ändå av krisen bättre än många andra branscher.

Enligt PTT:s prognos kan också skogssektorn återhämta sig från krisen rätt så fort förutsatt att de mindre företagen i leveranskedjan inte går i konkurs. Utsikterna för den kemiska och den mekaniska skogsindustrin ser väldigt olika ut.

Cellulosa- och kartongexporten drar fortfarande rätt så bra det här året, coronakrisen ökar sannolikt på mjukpapprets efterfrågan och näthandelns tillväxt upprätthåller efterfrågan på förpackningar.

Å andra sidan syns den minskade efterfrågan på tidningspapper redan nu. Priset på tidningspapper han sjunkit fortare än andra papperslag.

– Det mjukpapper som produceras i Finland används i huvudsak i hemlandet. Men ökningen av användningen av mjukpapper i världen innebär att det finns efterfrågan på barrträdscellulosa, säger PTT:s äldre forskare Emmi Haltia.

Svårare för mekaniska skogsindustrin

För den mekaniska skogsindustrins del är läget svårare.

På grund av coronapandemin och den strejk som inledde året har vi sett en minskning i exporten av virke och faner samt i produktionen. Exportutsikterna är fortfarande svaga eftersom också byggandet står stilla i många länder.

I Kina håller ändå byggarbeten på att återupptas.

– Exportmöjligheterna till Kina och Japan är någorlunda, eftersom man redan kommit över den värsta vågen av coronaepidemin. Exporten begränsas ändå av brist på sjöcontainrar, säger skogsekonomen Matti Valonen.

Virkesmarknaden har också lugnat ner sig som en följd av krisen och avverkningarna i stora delar av landet har gått på sparlåga redan innan krisen, på grund av den exceptionellt varma vintern.


Skogssektorns prognos finns i sin helhet (på finska) på PTT:s webbplats.