SLC - Stander 10
Bonden som försöker påverka regeringsförhandlarna

Nina Långstedt är jordbrukare i Ingå och på onsdagsmorgonen höll hon till utanför Ständerhuset i Helsingsfors för att föra fram producenternas hälsningar till beslutsfattarna på väg till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 9
Regeringsförhandlarna fick med sig landsbygdens vägkost

SLC och MTK förde vid sitt ständerjippo på onsdagsmorgonen fram sina hälsningar till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 1
Jordbrukarna har hälsningar till regeringsförhandlarna

Glöm inte situationen för de unga jordbrukarna. Det passar SLC:s andra viceordförande Mickel Nyström på att framhålla i sitt framförande till regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, under SLC:s och MTK:s morgonkaffe i anslutning till regeringsförhandlingarna utanför Ständerhuset under onsdagen.

Sista chansen att teckna skördeskadeförsäkring för vårgrödor

Om du vill försäkra dina odlingsgrödor mot skördeskada är det senast nu dags att göra det. Försäkringen ska vara tecknad innan sådd.

Förlängt tillstånd att skjuta varg på Åland

För femte gången har Ålands landskapsregering förlängt tillståndet att skjuta en varg som står i beråd att angripa tamdjur och inte på annat sätt kan skrämmas iväg.

SLC - A0 Cd9291 7586 1 D40 A254 Cb661 F39 Fe98
Jordbruksministrarna dryftade implementeringen av nya CAP

EU:s jordbruksministrar diskuterade på tisdagen administrationen för nästa CAP-modell. Finland och de flesta andra EU-länder betonar vikten av en flexibel och enkel modell som underlättar rapporteringen till kommissionen.

Bayer ska överklaga USA-dom mot glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer uttrycker besvikelse över den amerikanska juryns beslut att döma dotterbolaget Monsanto till ett skadestånd på mer än två miljarder dollar. Bayer är missnöjd med domen och kommer att överklaga.

SLC - Img 1294
Åland Grönskar med sparrisfest

För tredje året i rad ordnas det vårliga evenemanget Åland Grönskar på lördag och söndag den 24-25 maj. Men den åländska ”Skördefestens lillasyster” smygstartar redan på fredagskvällen med stort invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby.

Fler nedläggningar av franska sockerbruk

Den franska sockerproduktionen hotas av ytterligare nedläggningar. Frankrikes näststörsta sockerkooperativ Cristal Union har nyligen aviserat nedläggningar av sina sockerfabriker i Bourdon och Toury. Förpackningsenheten i Erstein är också i fara.

SLC - 15037538006 690D658085 O
Glyfosatdom medför miljardförluster för Bayer

Pressen på Bayer-Monsanto har ökat märkbart under den tredje skadeståndsprocessen kring glyfosat. En jury i Oakland, Kalifornien har dömt Monsanto att betala två miljarder dollar till ett äldre par som anses ha fått cancer efter att ha använt glyfosat.

Bayer ber om ursäkt för lista över kritiker

Bayer-Monsantos franska dotterbolag misstänks för att ha fört en olovlig förteckning över personer som kritiserar koncernen och dess produkter. Förteckningen har polisanmälts.

Förbud mot glyfosat kostar 160 euro per hektar

Ett förbud mot glyfosat inom jordbruket höjer i medeltal jordbrukets produktionskostnader med upp till 160 euro per hektar. Det fastställer de franska veteodlarnas centralorganisation AGPB enligt tidningen La France Agricole.