Jordbruk Skogsbruk Tema

Norrback: Lagstiftningen
kunde vara tydligare

Riksdagsman Anders Norrback (SFP) har tagit kontakt med Finansinspektionen om systemändringen som bankerna nu har gjort. Enligt honom kunde lagstiftningen vara tydligare.

I sitt svar till Norrback skriver Finansinspektionen att bankerna har lagstadgad skyldighet att identifiera sina kunder och kontrollera kundernas identitet. Detta betyder att bankerna ska försäkra sig om kundens rätta identitet. Om kunden är en privat person eller en juridisk person, som har FO-nummer, är det enklare.

Om det är frågan om oregistrerade föreningar, eller väg- och dikeslag och frikyrkoförsamlingar, blir det mycket svårare att identifiera kunden och de verkliga förmånstagarna bakom kunden. Eftersom banker tidigare har öppnat konton med konstgjorda FO-nummer för oregistrerade föreningar och väg- och dikeslag blir det nu problem.

– En oregistrerad förening är inte en juridisk person och kan därför inte agera i eget namn. Därför ska man inte heller öppna ett konto för en sådan. I stället har man nuförtiden ofta valt att öppna ett privatkundskonto för föreningens ansvarsperson eller kassör.

– Detta är inte heller helt problemlöst. Om banken har öppnat ett privatkundskonto för föreningens ansvarsperson, kan det vara svårare att ha koll på vilka de verkliga förmånstagare bakom föreningen är. Det kan också bli svårare för banken att kontrollera och följa upp transaktionerna av kunden och användning av tjänsterna, skriver Finansinspektionen i svaret.

Förhindra penningtvätt och terrorism

Vidare konstateras att den absoluta majoriteten av juridiska personer, både registrerade och oregistrerade, används för legitima syften.

– Men det har kommit fram att oregistrerade föreningar, främst i form av ideella föreningar, riskerar att användas i syfte att finansiera terrorism eller att överföra pengar på sätt som medför förhöjd risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Bankerna skapar därmed själva utifrån ett riskbaserat förhållningssätt egna rutiner och minimikriterier för kundkontroll i sina kundrelationer. De bestämmer hur de bedömer riskerna i anslutning till sina kundrelationer och sin verksamhet, hur de identifierar sina kunder och hur de kontrollerar och följer upp transaktionerna av kunderna och användningen av tjänsterna.

– Detta betyder att vissa banker kan ha striktare linje när det gäller oregistrerade föreningar och även väg- och dikeslag, skriver Finansinspektion i svaret till Norrback.

Norrback tolkar svaret som att Finansinspektionen inte förbinder bankerna att kräva FO-nummer av exempelvis väg- och dikeslag och frikyrkoförsamlingar.

– Lagstiftningen och direktiven från Finansinspektionen kunde vara tydligare. Som jag tolkar det utifrån Finansinspektionens svar är det upp till bankerna själva huruvida de kräver FO-nummer, säger han.

Enligt Monika Mangs, verkställande direktör för Närpes sparbank, följer bankerna nu lagen om förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism som godkändes i riksdagen 2017.

– Den lagen säger att bankerna är skyldiga att känna sina kunder. Finansinspektionen inspekterar och ger anvisningar men den är ingen myndighet som ger förhandsgodkännanden i dessa frågor. Så bankerna ansvarar för att de följer lagen, menar hon.

Måste ha svart på vitt

Mangs är själv med i ett väglag och känner flera av kunderna som också är det. Trots det måste bankerna ha svart på vitt och följa anvisningarna.

– Vi måste kunna bevisa för tillsynsmyndigheten att vi har tillräckliga metoder för kundkontroll och fortlöpande övervakning. Därför måste vi ha papper på vem som hör till väglaget och alla identifierade enligt anvisningarna. Nu räcker de inte längre med att vi känner våra kunder sedan länge utan vi måste ha det dokumenterat, säger hon.

Lagen i fråga utgår från ett direktiv från EU och följer också internationella avtal. Men Mangs anser att man högst antagligen kunde precisera nivån inom ramen för den finländska lagstiftningen.

– Väglag har ingen stor penningtrafik och är på det sättet ingen hög risk i detta sammanhang. Gällande finansiering av terrorism finns det nog större saker det borde fokuseras på. Men som det är nu har alla banker i Finland ålagts att göra det som krävs. Nivån borde kunna preciseras.

Personligen anser Mangs att lagstiftningen i sådana här fall bidrar till ökad byråkrati.

– Jag förstår irritationen och för oss ger det här inget annat än arbete. Det har också kommit indikationer på att det kan bli ändringar men vi vet inte ännu hur det blir, säger hon.

Har många väglag valt att inte skaffa FO-nummer efter den 1 mars 2020?

– Ungefär två tredjedelar har skaffat FO-nummer hittills enligt en grov uppskattning.