Fo Nummer 2 B Webben
Enligt Finansinspektionen har bankerna lagstadgad skyldighet att identifiera sina kunder och kontrollera kundernas identitet. Om det är frågan om oregistrerade föreningar, eller väg- och dikeslag och frikyrkoförsamlingar, blir det mycket svårare att identifiera kunden och de verkliga förmånstagarna bakom kunden.
Jordbruk Skogsbruk Tema

Kritik mot att väglag
måste ha FO-nummer
för att öppna bankkonto

Sedan den första mars måste väglag ha ett FO-nummer för att kunna ha ett bankkonto. Något som ställer till det för många väglag. Stig Simons, som är ordförande för nio väglag i Närpes, är mycket kritisk.

I slutet av februari var det många väglag som tog ut sina pengar från bankkontot. Orsaken till det var en systemändring som gör att många banker nu kräver att väglag måste ha ett FO-nummer.

Stig Simons, ordförande för nio väglag i Närpes, var en av de som tog ut alla väglagens pengar.

– Jag har rengjort alla konton på pengar som nu förvaras under kudden. Jag tog ut pengarna så att väglagen ska ha tillgång till dem eftersom kontot upphörde den 1 mars, säger Simons.

Ändringen försvårar mycket

Simons har inte skaffat FO-nummer till de olika väglagen. Hur det blir med den saken återstår att besluta under våren när väglagen håller möte. Att få ett FO-nummer är inte svårt. Det beviljas av Patent- och registerstyrelsen. Att öppna ett konto är däremot svårare för Simons.

– Till mötet med banken måste jag ha med ID-kort eller pass. Jag saknar båda. Så jag kan inte ens öppna ett bankkonto längre i en bank där jag varit kund i 73 år, säger han.

Ändringen försvårar mycket för väglagen. I synnerhet små väglag som har en omsättning på 100-200 euro per år.

– Fem av väglagen jag är ordförande för har en omsättning på 200 euro och mindre per år. Det räcker inte ens för att ha ett konto för det kommer också att tillkomma olika typer av kostnader. Det finns många små väglag av den här typen i vårt land, konstaterar han.

Hittills har väglagen erhållit kommunalt bidrag för att sköta sina vägar. Närpes stads tekniska nämnd betalar ut cirka 125.000 euro i bidrag per år för 210 kilometer vägar i kommunen.

– 68 av väglagen får ett bidrag på mindre 200 euro per år för sommarunderhållet. Skulle det systemet nu frångås för att det blir för krångligt blir det betydligt dyrare för kommunen som kanske måste anställa personer för att sköta underhållet, menar Simons, som är medlem i tekniska nämnden.

Fo Nummer 1 A Webben
Sedan första mars måste alla väg- och dikeslag ha ett FO-nummer för att öppna bankkonto. Systemet har blivit för krångligt och byråkratiskt. Det anser Stig Simons, som är ordförande för nio väglag i Närpes.

Negativa följder

Han tror också det får andra negativa följder.

– Det blir mera åtgärder som kommer att skötas svart. Ett väglag köper en sladdning av grus svart och betalar entreprenören med kontanter. Risken finns att det blir så för att undvika rumban med all byråkrati.

Tror du många väglag väljer att inte skaffa ett FO-nummer för att öppna ett konto?

– Det tror jag. Och det är inte bara väglag utan dikeslag som har en åtgärd vart tjugonde år med en rensning som får problem. Jag är övertygad om att myndigheterna skjuter sig i foten med det här, säger Simons.

Som grund för ändringen ligger penningtvätt- och terrorismlagen, som gör att bankerna måste ändra sitt förfarande. Simons beskyller därmed inte bankerna utan kritiserar lagstiftarna.

– Riksdag och regering är till för Finlands folk – inte tvärtom. När en lag gör någonting lätt svårare så måste de rätta till det. Det är min åsikt. Det här måste rättas till nu och jag anser att det är överspel från myndigheterna, säger han.

Som förslag tycker han att FO-nummer skulle krävas enbart för väglag som har minst 5.000 euro i omsättning per år.

– Små väglag i Finland tvättar inte pengar eller understöder terrorismverksamhet. Det har spårat ur totalt. Men lagar som gör att något går snett kan alltid rättas till igen. Det här berör i synnerhet landsbygden och talkoarbete överlag, säger han.