I sommar fortsätter Finlands skogscentral med inventeringsrundan som inleddes 2020 i olika delar av landet. Inventering görs nu på 22 nya områden på sammanlagt 4,3 miljoner hektar skog. Den nya informationen publiceras nästa år.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
EU-jordbrukarna behöver effektivare krisinstrument och bättre kommunikation om skördeskador och uteblivna inkomster. Det kräver de unga jordbrukarnas europeiska organisation CEJA i ett positionsdokument.
EU planerar en klimatavgift på energiintensiva produkter som framställs i länder utanför EU med lägre standarder för klimatskyddet. Detta kan kännbart höja priset på bland annat konstgödsel från ifrågavarande länder.
Tusen plantor ek och 650 björkplantor från sydösterbottniska Mellanå Plant planteras nu för att uppmärksamma firandet av Ålands självstyrelses 100-årsjubileum 2021-22.
Trots pandemin och restriktioner vid gränsen mot Sverige ökar antalet besökare till Skördefestens vänners vårliga jippo Åland Grönskar som arrangerades den 29-30 maj.
Förra året blev det bara en virtuell odlarträff. Men tack vare det förbättrade pandemiläget kan ÖSP äntligen ordna fysiska odlarträffar. Den första gick av stapeln i Närpes i måndags och det som står klart är att det är hög tid att inleda arbetet med ogräsbekämpningen.
Huvudmannen bakom den belgiska fipronilskandalen för fyra år sedan har nu dömts till tre års fängelse, varav två år villkorligt. Mannen hade prånglat ut det förbjudna avlusningsmedlet Fipronil till mer än hundra äggproducenter som måste slå igen.
FAO:s globala prisindex fortsätter att explodera. Priset på FAO:s samlade matkorg steg under maj månad med 4,8 procent, den starkaste månatliga prishöjningen sedan 2010. På ett år har matprisindexet stigit med nästan 40 procent.
Det danska jordbruket står inför en rad generationsskiften och ett växande antal gårdar kommer sannolikt att säljas till utomstående köpare. Regeringen vill därför begränsa möjligheterna för utländska aktörer att förvärva jordbruksmark.
Ingå kommun började bearbeta sin nya generalplan våren 2012. Nu, år 2021, när Ingå fullmäktige redan har godkänt planen, så föreslår NTM-centralen till Helsingfors förvaltningsdomstol att generalplanen skall förkastas i sin helhet. Detta är ett helt oväntat och fullständigt orimligt förslag. Ingå har anställt en jurist som är välinsatt i planeringsfrågor för att få NTM-centralens förslag förkastat i domstolen.
Produktionen av möjligast många slaktgrisar är inte längre nyckeln till lönsamhet, fastslår den danska slakterikoncernen Danish Crown. Framöver ska koncernen generera en större del av sina intäkter genom att minska köttets klimatavtryck.
Enligt Naturresursinstitutets beräkning fanns det med 90 procents sannolikhet 18–25 vargpar och 32–38 familjegrupper i Finland i mars 2021. Det fanns total 54–59 vargrevir, inklusive gränsreviren och reviren i renskötselområdet.