Skogsforsakringar 1 A Webben
De senaste årens stormar har fått allt fler skogsägare att försäkra mot stormskador. Det är positivt för det ger en trygghet åt skogsägare som har investerat i skogen, anser Kenneth Påhls, som är kundansvarig för lantbruk vid LokalTapiola Österbotten.
Skogsbruk Tema

Det lönar sig att ha
försäkring för stormskador

De senaste åren har hundratusentals kubikmeter virke skadats av stormar. Ingen vet hur det blir den här hösten och vintern. Men en sak är säker: Det lönar sig att försäkra sig mot stormskador, säger Kenneth Påhls på LokalTapiola Österbotten.

Många åländska och österbottniska skogsägare minns stormen Alfrida (Aapeli) som drog in i början av januari 2019. I ännu färskare minne finns också den storm som drabbade de norra delarna av Österbotten hårt för litet över ett år sedan. Även den gången stormskadades över hundratusen kubikmeter virke bara i det landskapet.

– De senaste åren har det blivit vanligare med kraftiga stormar och det påverkar också skogsägarna. I dag är det vanligare att skogsägarna också har en försäkring som täcker mot stormskador. Jag kan inte säga någon exakt täckningsgrad, men här i området börjar den vara rätt hög, så skogsägarna har definitivt vaknat, säger Kenneth Påhls, som är kundansvarig för lantbruk vid LokalTapiola Österbotten.

Naturresursinstitutet Lukes statistik visar också att det har blivit vanligare med stormskador i Finland under de senaste åren. Likaså har den totala värmesumman stigit i Norden och det har fört med sig angrepp av nya insekter.

– Vi ser ett ökat hot mot skogsbruket i Norden och Finland och det blir vanligare med extremväder med hårda stormar och längre perioder av torka. Så skogen är helt klart mera utsatt i dag än tidigare och det ökar också behovet av skogsförsäkringar, konstaterar Påhls.

Kan välja olika tillägg

LokalTapiola har en försäkring för skog där det alltid ingår försäkringsskydd mot brand. Utöver den reducerade försäkringen kan skogsägaren också teckna skydd mot storm som också innehåller skydd mot skador som uppstår vid snöbrott.

En tredje mera omfattande skogsförsäkring har också försäkringsskydd tecknat för bland annat svampsjukdomar, insektsangrepp och egendomsbrott.

– Skogsförsäkringen görs fastighetsvis. Det som har förbättrats med skogsförsäkringen är att den inte längre endast är hektarbaserad. Nu är den också baserad på skogens innehåll och kan bättre skräddarsys beroende på strukturen av innehavet, förklarar Påhls.

Vilka tillägg i försäkringen som lönar sig att ha med beror också på skogsfastighetens utvecklingsklass. För de yngsta bestånden, plantskogarna, är brandrisken och insektangrepp och andra skadedjur mest förekommande.

– Däremot för röjningsskogar och yngre gallringsbestånd kan snöbrott ställa till det. Störst behov av stormskadeförsäkring har skogsägaren med fastigheter med gallringsskog och avverkningsmogna skogar.

Skogsforsakringar 2 Webben
De senaste åren har det stormat ordentligt i Finland och bland annat Åland och Österbotten har drabbats hårt. Så här såg det ut för litet över ett år sedan i Nykarleby efter en storm i mitten av september.

Försäkringsvärdet varierar

Försäkringsvärdet räknas ut beroende på i vilken kommun skogen finns och från öppen data som Finlands skogscentral tillhandahåller.

– Utifrån skogscentralens skogsdata och fastighetsbeteckningen kan vi räkna ut försäkringsvärdet. Den här beräkningsmodellen gör det mera realistiskt och beaktar det verkliga innehållet i skogen. En hektar är inte jämförbar över allt, det gör skogsförsäkringen bättre än tidigare, enligt mig, säger han.

Täckningsgraden för skogsförsäkringar med tillägget mot storm är högst bland de som har ett stort skogsinnehav och är beroende av intäkter från skogen, det vill säga lantbrukarna.

– Det är absolut motiverat för de som har ett stort kapital investerat i skogen. Det tar många år att få lös intäkterna och förstörs skogen under omloppstiden så kan de ekonomiska förlusterna vara stora. Så en försäkring är ett bra instrument för riskhantering.

Påhls, som själv är skogsägare och styrelseordförande för Österbottens Skogsvårdsförening, har själv en skogsförsäkring.

– För mig som privat skogsägare ser jag det som en nödvändighet. Jag sover bättre på natten och när jag vet att det är på gång med en ny storm, säger han.

Premien varierar också

Att beräkna en generell kostnad för en skogsförsäkring med skydd för stormskador är svårt eftersom  premien varierar. Är kunden medlem i en skogsvårdsförening får hen tio procents rabatt.

– Koncentreras försäkringarna ökar rabatten på premierna ytterligare och därför är det svårt att säga exakt vad premien blir. Men i grova drag kan man räkna med cirka tio euro per hektar per år för en skogsförsäkring som inkluderar skydd mot stormskador, förklarar Påhls.

LokalTapiola utför ingen egen värdering av skogsskador utan det arbetet utförs av skogsfackmän, vanligen av skogsvårdsinstruktörerna vid en skogsvårdsförening. Det som försäkringen mot storm ersätter är den reella förlusten av virke som skadas.

– Utifrån den mängd kubikmeter virke som skadas beräknas ett värde som därefter utbetalas till skogsägaren. Kvalitetsförluster och förhöjda drivningskostnader beaktas vid skadevärderingen, berättar han.