SLC - Langgard
Kommentaren: Det behövs en reglering av livsmedelsmarknaden

Min bestämda uppfattning är att vi inte kan råda bot på marknadsproblemen själva inom livsmedelskedjan utan är i behov av en reglering av livsmedelsmarknaden, skriver ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Palsf4
Pressad situation för Finlands pälsfarmare

Flera utmanande år – och sedan slog coronaviruskrisen till. Pälsnäringen befinner sig i en prekär situation. Halmstrået som många pälsdjursodlare nu hoppas kunna greppa är sommarens auktion. Situationen är mycket pressad, säger pälsfarmaren Tobias Andersson.

SLC - Calyxt
USA-företag marknadsför ”GMO-fri” genredigerad soja

En ny och lätt sojaolja har nyligen lanserats på USA-marknaden. Oljan med namnet Calyno framställs av genredigerade sojabönor, men marknadsförs fullt lagligt som GMO-fri produkt. I EU vore det inte möjligt.

SLC - Arets Skogsvardare 1 A Webben
Bankman satsar på skogsvård

Till vardags jobbar ekonomie magistern Niclas Eriksson med Ålandsbankens bokslut, men på fritiden är hans stora intresse att sköta om sin åttio hektar stora skog. I vår har han nästan helt ensam planterat 12.000 gran- och tallplantor. Läs mer i veckans Skogstema i LF!

SLC - Mellana 2 B Webben
Mellanå Plant levererar normala mängder plantor i år

Trots att många avverkningar lämnades ogjorda i vinter har Mellanå Plant levererat normala mängder plantor i vår. Huruvida beställningarna påverkas negativt nästa år återstår att se, säger verkställande direktör Rainer Bodman.

SLC - Planterare 1 C Webben
Många kunder överlåter planteringen till Metsä Group

En del utför planteringen på egen hand. Men många skogsägare köper också den servicen av Metsä Group som har ett brett utbud av olika tjänster. Robin Äppel arbetar som skogsarbetare för Metsä Group i Sydösterbotten. Nu är planteringssäsongen i full gång och varje år planterar han cirka 70.000 plantor.

Kommentaren: Skogen, klimatet och naturens mångfald

Helmi är ett nytt skyddsprogram som genom olika åtgärder bland annat skyddar och restaurerar myrar. Det goda i det nya programmet är att det baserar sig på frivillighet för skogsägarna och har en frikostig finansiering, konstaterar Niclas Sjöskog, ordförande för SLC:s skogsutskott.

SLC - Skogsnoten B
Skogsnöten knäcktes på distans

Den landsomfattande skogstävlingen för högstadier, Skogsnöten, ordnades i år för 39:e gången. Eelis Ojala från Veikkolan koulu i Kyrkslätt tog hem segern. På andra plats kom Noora Laakso (Suonenjoki) och Aili Jauhiainen (Kiuruvesi).

Skogarna i Finland har vuxit sig tätare och grövre

Enligt Naturresursinstitutets undersökning växer det i dag över fyra gånger så många grova träd i de finländska skogarna som för hundra år sedan.

Skogsindustrins virkesförbrukning minskade

År 2019 minskade skogsindustrins råvirkesförbrukning med tre procent från året innan till 71 miljoner kubikmeter, uppger Naturresursinstitutet.

Ökad lastkapacitet hos KESLA-skogsvagnar för traktorer

KESLA-skogsvagnar för traktorer har testats och vagnarnas lastkapacitet har nu utökats i enlighet med testresultaten. Till alla KESLA-skogsvagnar fås från och med maj 2020 ett typgodkännande enligt EU:s ramavtal 167/2013.

Skogen dominerar på Åland

Nästan 70 procent av Ålands totala landareal på 1.554 kvadratkilometer täcks av skog och 13 procent är jordbruksmark. Berggrunden utgör 10 procent och knappt 2 procent är våtmarker. Det här framgår av Lantmäteriverkets statistik för 2018.